Uutiset

Nastoihin luotetaan vankasti talvikelissä

Nastat pitävät pintansa talvirenkaissa. Autonrengasliitosta kerrotaan, että 85 prosenttia henkilö- ja pakettiautoilijoista luottaa nastoitettuihin renkaisiin. Osuus on pysynyt viime vuosina ennallaan.

Alueellisesti nasta- ja kitkarenkaiden käyttö vaihtelee huomattavasti. Autonrengasliiton puheenjohtajan Jarmo Nuoran mukaan joillakin alueilla kitkarenkaiden osuus jää alle kymmenen prosentin, mutta eräillä seuduilla jopa 20 prosenttia ajaa niillä. Eniten kitkarenkaita käytetään Etelä-Suomessa ja rannikolla.

Lahtelaisen Rengastoppi oy:n toimitusjohtaja Tero Kaarre kertoo, että uusista myytävistä talvirenkaista 14-15 prosenttia on nastattomia eli kitkarenkaita. Viitisen vuotta sitten niiden osuus oli lähes viidennes. Kokeilijoiden jälkeen jäljellä on uskollinen kitkarenkaiden käyttäjäjoukko.

– Ne, jotka ovat käyttäneet kitkoja pitempään, käyttävät edelleen, Kaarre sanoo.

Valinta nastoitettujen ja nastattomien talvirenkaiden välillä on monasti tunne- ja asennekysymys. Tietyt tosiasiat kuitenkin puhuvat nastarenkaiden puolesta, sillä ne tasaavat kelin aiheuttamia kitkavaihteluja parhaiten.

– Silloin vältetään yllätykset, että auto karkaa käsistä, Nuora sanoo.

Kitkarengas vaatii ABS-jarrut

Auton varustelutasolla on merkitystä rengasvalinnassa. Nuora ei suosittele kitkarenkaita autoon, jossa ei ole lukkiutumattomia ABS-jarruja. Ilman ABS-järjestelmää olevan auton jarrutusmatka pitenee selvästi kitkarenkailla.

Ajokokemuskin kannattaa ottaa huomioon talvirenkaita valittaessa. Vähän ajaneen kuljettajan voi olla paikallaan hankkia talviajokokemusta nastarenkailla.

Kitkarenkaiden käyttäjän on opeteltava ennakoiva ja rauhallinen ajotapa. Lisäksi kitkarenkailla ajavan on syytä jättää riittävä turvaväli erityisesti silloin, kun keli on jäinen.

Jyväskylässä rengasliikettä johtava Nuora ei ole havainnut, että kitkarenkaat olisivat jonkin tietyn ammatti- tai ikäryhmän valinta. Sen sijaan hän arvioi, että paljon pääteillä ajavilla on monesti kitkarenkaat autossa.

Nuora itse ajaa Jyväskylän ja Helsingin väliä säännöllisesti lähes kerran viikossa. Hän on luottanut nastoihin vuosikausia.

– Ne ovat minulle kuin turvavyö. Silloin kuin sitä tarvitsee, se on miellyttävä olla olemassa, Nuora muotoilee. (STT)