fbpx
Uutiset

Nato-umpisolmuun etsittiin ratkaisua Suomen, Ruotsin ja Turkin johtajien tapaamisessa

Presidentti Niinistö ennakoi keskustelua Erdoganin kanssa: "En lähtisi olemaan optimisti tai pessimisti."
Presidentti Sauli Niinistö tapasi tiistaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin, Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Nato huippukokouksen alla Madridissa Espanjassa. Kuva: Juhani Kandell Tpk

Suomen presidentti Sauli Niinistö lähti tiistaina avoimin mielin keskustelemaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja katsomaan, mistä “kenkä todella puristaa ja voidaanko sille jotakin tehdä”.

Turkki on estänyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemisen, mutta Madridissa alkaneen Nato-huippukokouksen alla virisi varovaista toivoa, että asiaan saataisiin selvyyttä.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasivat Turkin Erdoganin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin alkuillasta Madridissa. Keskustelut olivat edelleen käynnissä iltaseitsemältä Suomen aikaa, eikä kokouspaikalta ollut tihkunut julkisuuteen tietoa mahdollisesta edistymisestä.

Presidentti Niinistö kuvaili puoliltapäivin pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Turkin kanssa käytyjen neuvottelujen tahti on selvästi tiivistynyt. Osapuolet tapasivat virkamiestasolla maanantaina Brysselissä.

– Kai se yleinen näkemys on, että jossain määrin ainakin keskustelu sujui paremmin, joka tarkoittanee sitä, että ymmärtämystä puolin ja toisin on tullut jossain määrin lisää, Niinistö sanoi ja lisäsi:

– Mutta en lähtisi tässä vaiheessa olemaan optimisti kuin pessimistikään.

Niinistö toivoi, että keskustelu Erdoganin kanssa olisi avoin ja selkeä.

– Katsotaan, tavallaan niin kuin pelipöydissä sanotaan, kortit loppuun.

Niinistö vakuutti, ettei lainsäädäntöä ole tarkoitus muuttaa

Niinistö kertoi, että Suomessa tehty tuore Helsingin Sanomien Nato-gallup on hyvin tiedossa Madridissa. Niinistö vaikutti olevan hyvillään siitä, että Nato-kannatus oli yhä kasvamaan päin. Lisäksi Niinistö oli pannut merkille, että samat vastaajat olivat sitä mieltä, ettei Suomen pidä muuttaa lainsäädäntöään Turkin mahdollisten vaatimusten vuoksi.

– Tähän viimeksi mainittuun voin selvästi todeta, ettei sellaista tarkoitusta alkuunkaan olekaan. Itse asiassa meidän lainsäädäntömme, niin kuin olen monesti todennut, täysin vastaa käytäntöjä ja lainsäädäntöä muissa eurooppalaisissa, myös Nato-maissa. Olemme vähintään siellä keskiarvossa tai sanokaamme hyvin samankaltaisessa käyttäytymisessä.

Niinistö kertoi, että Suomeen ja Ruotsiin kohdistuu yhä “aika yleisluontoisesti” Turkin virheellinen väittämä, että maat jotenkin suojelisivat terroristeja. Niinistö kertoi myös yleisluontoisesti neuvottelujen hankaluudesta.

– Tässä tekee myös tilanteemme hankalaksi se, ettei ole konkreettista osoitusta, että vastatkaa tähän tai tähän yksityiskohtaan. Se olisi huomattavasti helpompaa.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Suomi, Ruotsi ja Turkki ovat valmistelleet kolmikantaista asiakirjaa, jossa osapuolet ottaisivat kantaa Turkin esiin nostamiin huolenaiheisiin, kuten asevientiin ja terrorismin torjuntaan.

Madridissa puhutaan myös terrorismista yleisesti Turkin vaatimuksesta

Niinistö sanoi, että Madridin kokouksessa keskustellaan torstaina Turkin vaatimuksesta terrorismista, terroriuhasta ja sen torjunnasta.

– Se on minusta aika mielenkiintoinen tilanne. Tänään, ainakin minä, tulen ottamaan esiin sen, että terrorismi muuallakin kuin Turkissa on toki vakavasti otettava ja torjuttava ja että sitä pitää sitten yhdessä tehdä.

Niinistö tosin ilmoitti tilaisuuden loppuun, ettei tällä tietoa Suomi ole mukana torstain keskustelussa.

Niinistö tapaa Madridissa Erdoganin lisäksi monia muita valtioiden päämiehiä.

Turkin presidentti Erdogan on kertonut tapaavansa Madridissa Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin joko tiistaina tai keskiviikkona.

Asiasanat

Menot