Uutiset

Naton mustat valheet

Viestinnän malleja on yleensä käytössä neljää laatua; kertoa, kiistää, kiertää tai kierrättää. Kaikki ovat tuttuja kaluja median kanssa toimivien tiedottajien kalupakissa. Totuus toimii, jos pelisäännöt ovat selkeät ja sanottava hyödyttää eri osapuolia eikä muita vaihtoehtoja juuri ole.

Kiistääkin voi yrittää ellei totuus pala aivan silmien edessä.

Kierrättäminen taas on tuttua virkamiehille, joille pallottelu on myötäsyntyistä. Viestinnän sosiaalinen vastuu korostuu kriisitilanteissa.

Näitä astetta kovempaa toimintaa varten on Nato-johtoiselle Isaf-joukolle Irakissa laadittu psykologisen sodan käynnin välineistö ja koulutettu väki henkiseen sodankäyntiin. Psykologiseen tiedotussotaan on tiedotusvälineiden mukaan Irakissa valjastettu 185 sotilasta, joiden tehtävänä on tukea sodan käyntiä propagandan ja manipuloinnin keinoin.

Tiedotuskomppaniassa (CJPOTF) palvelee yhteensä 185 sotilasta 15 eri maasta, joista suurin ryhmä, 60 sotilasta, tulee Afganistanista.

Tiedotusosaston tarkoituksena on saada tavalliset irakilaiset ensiksi hyväksymään ja sen jälkeen tukemaan käynnissä olevaa sotaa. Harvalla tiedottajista on minkäänlaista tiedotusopin tai journalistiikan koulutusta.

Välineitä heillä on käytössään sitäkin enemmän: valtalehti, radioasemia, nettisivuja ja lentolehtisiä.

Käytössä olevat menetelmät ovat astetta karkeammat kuin mm. Suomen mediassa. Ensiksi on ns. valkea taso, jossa asiat kerrotaan niin kuin ne ovat ja ovat kaikkien tarkistettavissa. Toiseksi puhutaan ns. harmaasta tasosta, jonka totuusarvo jää tuntemattoman lähteen varaan. Ja kolmas taso on ns. musta taso, jonka viestinnässä käytetään totuutta tarkoitushakuisesti ja valehdellen.

Mainilan laukauksia on sodissa aina ammuttu, käytetty totuuden torvia ja levitetty valheita, mutta näin systemaattisesti ja avoimen röyhkeästi tuskin ennen on toimittu. Eletäänhän nyt toisaalta tosiaikaisen ja vuolaan viestintävirran aikaa, jossa valhe helposti ajautuu kiville satojen salamavalojen ja valonvahvistimien tehdessä yöstä päivän.

On surullista havaita, kuinka röyhkeästi väärää, väritettyä ja ihmisiin nurjasti vetoavaa tietoa käytetään kyseenalaisiin tarkoituksiin. Ei riitä, että hävitty sota Irakissa tuo tuhansia väärässä sodassa kaatuneita sotilaita kotiin, kun sen saldona on lisäksi satoja tuhansia viattomia uhreja. Sodat ovat aina tuottaneet uhriensa lisäksi vihaa, vastakkainasettelua ja vääristyneitä mielikuvia, mutta että niitä ruokitaan ammattivalehtelijoiden armeijalla, on jo uskomatonta.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic