fbpx
Uutiset

Natsi-Saksa antautui 75 vuotta sitten – Toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa ei voida juhlia suunnitellusti koronaviruksen takia

Saksa antautui liittoutuneille 8. toukokuuta 1945. Sen johtaja Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan Berliinissä noin viikkoa aiemmin.
Saksa antautui liittoutuneille 8. toukokuuta 1945. Sen johtaja Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan Berliinissä noin viikkoa aiemmin. Kuva Italiasta. Kuva: EPA

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta natsi-Saksan antautumisesta ja toisen maailmansodan päättymisestä Euroopan mantereella.

Saksa antautui liittoutuneille 8. toukokuuta 1945. Sen johtaja Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan Berliinissä noin viikkoa aiemmin.

Saksan antautuminen päätti Euroopassa lähes kuusi vuotta riehuneen sodan. Toisen maailmansodan katsotaan alkaneen, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939.

Sota jatkui Tyynellämerellä vielä muutaman kuukauden Saksan antautumisen jälkeen, sillä sen liittolainen Japani ei lopettanut sotimista. Japani ilmoitti lopulta antautumisestaan elokuussa 1945 Yhdysvaltain pudottamien atomipommien jälkeen ja allekirjoitti antautumisensa 2. syyskuuta, mikä päätti virallisesti toisen maailmansodan.

Toinen maailmansota on ihmiskunnan historian tuhoisin konflikti. Sodassa kuoli yli 70 miljoonaa ihmistä, joista jopa yli kaksi kolmasosaa oli siviilejä.

Koronavirus on pilannut juhlallisuuksia

Sodan päättymistä Euroopassa edelsi liittoutuneiden hyökkääminen Saksaan samanaikaisesti idästä ja lännestä käsin. Neuvostoliiton puna-armeija ehti pääkaupunki Berliiniin ensimmäisenä, ja Berliini antautui 2. toukokuuta. Neuvostoliitto miehitti Saksan itäosan ja Yhdysvallat liittolaisineen Saksan länsiosat.

Saksan antauduttua maa jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan kesken.

Länsiliittoutuneiden vyöhykkeistä muodostettiin vuonna 1949 Saksan liittotasavalta eli Länsi-Saksa ja Neuvostoliiton vyöhykkeestä kommunistinen Saksan demokraattinen tasavalta eli Itä-Saksa. Saksat yhdistyivät lopulta kylmän sodan päätyttyä vuonna 1990.

Sodan päättymisen 75-vuotispäivää oli tarkoitus juhlistaa näyttävästi, mutta koronaepidemian vuoksi suuret juhlallisuudet on peruttu.

Britanniassa kuningatar Elisabet pitää puheen ja Saksassa liittokansleri Angela Merkel laskee seppeleen natsien uhrien muistomerkille.

Venäjällä toisen maailmansodan päättymistä juhlistava voitonpäivä on perinteisesti suuri tapahtuma, mutta tällä kertaa suunniteltu paraati jouduttiin kuitenkin siirtämään tuonnemmaksi maan koronatilanteen pahentuessa jatkuvasti.

Menot