fbpx
Uutiset

Natsi-teemalla ratsastanut hyväntekeväisyystempaus vei vankeuteen Slovakiassa

Puoluejohtaja Marian Kotleba joutuu telkien taakse ensimmäisenä parlamenttiedustajana Slovakiassa. Kotleba tukijoineen muutti Viininystävät -puolueen äärioikeistopuolueeksi.
Puoluejohtaja Marian Kotleba joutuu yli neljäksi vuodeksi vankilaan, mikäli hänen valituksensa ei mene läpi. Kuva: MARTIN DIVISEK
Puoluejohtaja Marian Kotleba joutuu yli neljäksi vuodeksi vankilaan, mikäli hänen valituksensa ei mene läpi. Kuva: MARTIN DIVISEK

Slovakiassa parlamenttiedustaja ja puoluejohtaja Marian Kotleba on saanut neljän vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion natsi-ideologian edistämisestä. Vankeustuomio on maassa ensimmäinen parlamenttiedustajalle annettu.

Syytteen mukaan Kotleba, 43, järjesti hyväntekeväisyystempauksen natsi-teemalla. Hän jakoi 1 488 euron sekkejä köyhille perheille tapahtumassa, joka pidettiin natsien Slovakia-nukkevaltion perustamisen vuosipäivänä vuonna 2017. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja Deutsche Welle.

Luku 1488 on valkoisten ylivaltaa kannattavien symboli, joka perustuu 14-sanaiseen rasistiseen iskulauseeseen ja natsien tervehdykseen. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut oikeus totesi Kotleban syylliseksi kansalaisoikeuksien ja demokratian tukahduttamiseen pyrkivän ideologian edistämisestä.

Kotleba pyrkinyt pehmentämään julkisuuskuvaansa

Kotleba johtaa Kansanpuolue Meidän Slovakiamme -äärioikeistopuoluetta, jolla on yhteensä 14 paikkaa maan 150-jäsenisessä parlamentissa. Puolue haluaa vetää Slovakian pois Natosta ja on hyvin kriittinen EU:ta kohtaan.

Puolue on pitänyt arvossa Slovakian sodanajan presidenttiä Jozef Tisoa, joka määräsi yli 70 000 slovakianjuutalaista ja -romania keskitysleireille ja joka myöhemmin joutui oikeuteen maanpetoksesta.

Useita puolueen toimihenkilöitä on tuomittu ekstremismistä. Viime vuonna maan korkein oikeus päätti, että puoluetta ei kielletä.

Kotleban ideologiaa on kuvattu “fasistisena”. Kotleba itse kiistää tämän. Viime vuosina Kotleba ja puolue ovat pyrkineet pehmentämään julkisuuskuvaansa. Puolue lupaa kiristää lakia ja puolustaa “kunnon slovakkeja” EU:n ajamaa “maahanmuuttoliberalismia” vastaan.

– Olemme miekka, joka voi pelastaa Slovakian, Kotleba julisti vaalitilaisuudessa viime helmikuussa.

Kotleba sanoi, että risti ei ole tarpeeksi taistelussa “homoideologiaa” tai “islamisaatiota” vastaan. Kotleban puolue sai vaaleissa kahdeksan prosentin kannatuksen, neljänneksi eniten.

Viininystävät muuttui äärioikeistopuolueeksi

Vuonna 1977 syntyneen Kotleban isä työskenteli armeijassa, ja hänellä on kaksi veljeä. Kotleba opiskeli tietojenkäsittelyoppia yliopistossa ennen kuin alkoi työskennellä koulussa.

Pian sen jälkeen hänestä tuli äärioikeistoliike Slovenska Pospolitostin (Slovakialainen yhteishenki) johtaja. Maan korkein oikeus kielsi kuitenkin liikkeen demokraattisten periaatteiden loukkaamisesta. Asiasta kertoo muun muassa Balkan Insight.

Kotleba ja hänen tukijansa eivät lannistuneet, vaan ottivat vuonna 2009 haltuunsa Viininystävät -puolueen. Näin syntyi Kansanpuolue Meidän Slovakiamme, josta tuli vuoden 2016 vaaleissa yksi EU:n radikaaleimmasta puolueista. Puolue muun muassa kampanjoi romaniväestöön kohdistuvalla vihalla.

Vuonna 2013 Kotlebasta tuli yllätysäänestyksessä Banska Bystrica -alueen kuvernööri. Transparency International -järjestö syytti myöhemmin Kotlebaa nepotismista ja viranomaisviestin väärinkäytöstä antisemitistiseen ja ekstremistiseen propagandaan.

Fakta

Slovakia

Slovakia on ollut EU:n jäsen toukokuusta 2004.

Väestö

5,4

Maassa on 5,4 miljoonaa asukasta.

Suomi

Suomessa epäiltyjen viharikosten määrä laski vuonna 2018. Poliisi kirjasi tuolloin yhteensä 910 rikosilmoitusta epäillyistä viharikoksista, mikä oli 22 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Suurin osa, lähes 70 prosenttia, rikosilmoituksista sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuneita rikosepäilyjä.

Vuonna 2019 käräjäoikeuksissa ratkaistiin 29 tapausta, jotka koskivat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Sitä edellisenä vuonna luku oli 31.

Menot