Kolumnit Uutiset

Nauru on Kalashnikoviakin vaarallisempi ase

12 kuolonuhria vaatinut terrori-isku satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen pysäytti Ranskan, ja maassa etsitään uutta yhtenäisyyttä väestöryhmien välille.

Islam on maan toiseksi suurin uskonto, eikä islamilaistumiselle näy loppua, mutta ääriliikkeille kyllä. Niiden kannatus ei voi nousta mielettömien murhatöiden seurauksena.

Syvä järkytys saa ranskalaiset ja ehkä jokusen muunkin toivottavasti tajuamaan, että on vain yksi vaihtoehto: ihmiselämän kunnioitus.

Kovin syvällisiin analyyseihin Jemenin al-Qaidan nimeä huutaneiden terroristien tarkoitusperistä en lähtisi. Yksi heistä unohti henkilökorttinsa pakoautoon: tappajia kyllä, mutta ei mitään järjen jättiläisiä.

Media on suhteellisen suojaton kohde, jonka kautta saa varmasti julkisuutta. Nyt se kaikki kääntyy kuitenkin tappajien tarkoitusta vastaan.

Terroristit hyökkäsivät sananvapautta vastaan, mutta tekivät sille samalla palveluksen.

Pelkoa voi lietsoa, mutta mitä sillä saavutetaan? Ei mitään, jos siihen ei alistuta. – Pelko lamaannuttaa, mutta ei voi estää totuutta ennen pitkää paljastumasta.

Avoimuus on vapaan tiedonvälityksen elinehto. Sotilaat ovella vievät pimeän totalitarismin suuntaan, mutta jos ihmiset ilmaisevat tukensa suurin joukoin, on siinä enemmän voimaa kuin terroristit voivat ikinä kuvitellakaan.

Kynän ja Kalashnikovin kohdatessa jälkimmäinen on ehkä vahvempi, mutta vain ensimmäisten laukausten verran. Panokset loppuvat rynnäkkökivääristä muutaman sarjan jälkeen, mutta muste ei ikinä maailman kaikista kynistä ja tulostimista. Pilapiirrokset profeetta Muhammedista leviävät näyttöruuduilla nyt kaikkialla maailmassa tehokkaammin kuin koskaan.

Ranskalainen poliittinen journalismi on aina ollut roisia, ja pilkasta ovat saaneet osansa kaikki. Siinä missä suomalaisittain pysytään asiassa tylsyyteen asti, Ranskassa pilkkakirves pilkkoo kaiken palasiksi.

Ennen terrori-iskua vain harvat poliittiseen satiiriin perehtyneet suomalaiset tiesivät Charlie Hebdon tekijöineen. Vasta murhat toivat heidät tietoisuuteemme.

Jaska Jokunen on sentään ennestäänkin aika monille tuttu.

Jokainen ajatteleva ja tunteva ihminen, niin kristitty kuin muslimikin, voi kertoa, että nimeni on Charlie.

Nauru on aseista vahvimpia ja tyylilajeista vaikeimpia, näköjään vaarallisimpiakin. Ilmeisesti mikään muu ei ärsytä näitä vihalla kasvonsa jähmettäneitä kiihkoilijoita niin raivoihinsa kuin railakas röhönauru heidän omalle mielettömyydelleen. Siksi naurua on pidettävä yllä, vaikka se ei tietäisikään helppoa elämää ja pitkää ikää.

Kansainvälisen journalistiliiton mukaan viime vuonna kuoli työtehtävissä 118 toimittajaa eri puolilla maailmaa.