Uutiset

Näyteikkunassa jenkkien seksi

Hillityn oven takana on hillitty myyntitiski ja sen takana hillitty, vakavailmeinen nuorimies. Hän myy lippuja ja ohjaa sitten kävijät hillityn seinän taakse.
Esitteessä kerrotaan museon ”mission” olevan säilyttää ja esitellä seksin historiaa, kehitystä ja kulttuurista merkitystä. Tavoitteet ovat kovat. Hillittyydessään museo pyrkii yhtä ammattimaiseen yleisilmeeseen kuin vaikkapa Guggenheim muutamaa korttelia pohjoisempana.

Tai ehkä tämän enempää paljastuksia ei pohjoisamerikkalainen kerralla kestä.
On vaikea kuvitella, mitä seksimuseossa pitäisi olla. Tuskin tätä kuitenkaan: kaksikerroksisen museon pikkuinen alakerta on täytetty on muun muassa taiteella. Patsaat ja valokuvat esittävät säyseitä akteja ja elimiä. Taustalla huokuu kiimainen äänitehoste, ja seinällä roikkuu muutama yksinäinen tekopenis.

Lattiatilan vie tuolikokoelman näköinen teos, jota kävijät vakavina tutkailevat.
Täällä kenenkään ei päähän juolahda levottomia ajatuksia, mutta varmuuden vuoksi sisäänpääsy on kielletty alle 18-vuotiailta.
Luonnollisesti alakerrassa on myös kauppa, josta saa pikkutuhmia magneetteja, kiltihköjä seksivälineitä ja museon logolla varustettuja mukeja.

Kiinassa ei kauhisteltu

Puolitoista vuotta toiminut Museum of Sex on New Yorkin ja koko Yhdysvaltain ensimmäinen seksimuseo. Yksityisin varoin perustetun museon tärkein anti lienee rohkea ajatus: seksistä on voitava puhua.
Ajatus hyvä, toteutus tylsä.

Onneksi yläkerran tämänhetkinen näyttely, ”Seksiä lootusten keskellä: 2 500 vuotta kiinalaista erotiikkaa”, kertookin jotain. Ensi tammikuuhun asti esillä on tauluiksi koottuja tietoiskuja, filminpätkiä, valokuvia ja esineitä.
Ehkä vieraan kulttuurin luontevaa, mutta samalla amerikkalaisittain outoa suhdetta erotiikkaan on helpompi esitellä kuin omia, piiloteltuja, ehkä pelottaviakin kummallisuuksia?

Vuosisatoja vanhan kaupallisen seksin lisäksi näyttely onnistuu kertomaan paljon aivan tavallisten – joskin muinaisten – kiinalaisten erotiikasta, jossa sekoittuivat miesten ylivalta ja ajatus seksistä normaalina ja kauniina osana elämää.

Tavaraa on esillä paljon oppikirjoista aina kutistettuihin jalkoihin sopiviin kenkiin. Vitriinissä paistattelee myös 1000-1100-luvulla valmistettu, kivinen ja jykevä ”model of penis” eli peniksen malli. Joskus osattiin – eikä kauhisteltu.

Ei museo kiinalaisiltakaan ihan mitä tahansa siedä: nykyaikaa kohti näyttelyn anti kapenee. 1900-lukua edustavat muutamat valokuvat tunnetuista kurtisaaneista ja runsaalla kädellä himmennetty pehmopornoelokuva.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic