Uutiset

Näytöskaappaukset ovat uusin peli

Matkapuhelimen paikannustiedot osoittavat, että ukrainalainen nainen ei ollut samassa paikassa kuin venäläiset toimittajat, jotka kuolivat kranaatti-iskussa Itä-Ukrainassa kesäkuussa 2014.

Toinenkin todiste on: separatistin sosiaaliseen mediaan jakama video. Asiantuntijan analyysin mukaan auringon valo ja varjot sattuvat tallenteessa siten, että niistä voi päätellä, että nainen otettiin kiinni ennen venäläistoimittajien kuolemaa.

Todisteita ukrainalaisen lentäjän Nadija Savtshenkon syyttömyydestä listaa brittiläinen Guardian-lehti.

Savtshenkoa syytetään Venäjällä osallisuudesta venäläiset toimittajat tappaneeseen iskuun. Nyt maassa on käynnissä hänen oikeudenkäyntinsä.

Ukrainan mukaan separatistit ottivat Savtshenkon kiinni Itä-Ukrainassa viime kesänä. Niin ukrainalaislentäjästä tuli vanki Venäjällä. Venäjän versio on erilainen: Savtshenkon katsotaan ylittäneen rajan laittomasti.

TÄLLÄ VIIKOLLA virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver tuomittiin Venäjällä 15 vuodeksi vankilaan vakoilusta. Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin.

EU on yhtynyt virolaisten näkemykseen siitä, että Kohver siepattiin viime syyskuussa Venäjälle Viron puolella. Julkisuuteen paheksuntansa toi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini: Kohverin sieppaus ”loukkaa selvästi kansainvälistä oikeutta”.

Minkälaisia poliittisia pelinappuloita Savtshenko ja Kohver oikein ovat Venäjälle?

SOTA- JA KONFLIKTITILANTEISSA vankien vaihto on ollut yleisesti käytössä historian saatossa. Voiko Venäjä siis alkaa kiristää länttä mediassa paljon huomiota saaneilla vangeilla?

On mahdollista, että Savtshenko ja Kohver ovat pelinappuloita, joilla Venäjä yrittää saada lännen tanssimaan pillinsä mukaan. Skenaariossa länsivallat tekisivät Venäjän pyynnöstä jotain, minkä johdosta Venäjä vapauttaisi vangit.

Toisaalta on vaikea uskoa, että länsi lähtisi moiseen mukaan.

Näin uskoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

Ukrainan kohdalla tilanne voi olla erilainen. Maassa on vangittuna venäläisiä sotilaita.

 Siinä on asetelma, jossa voidaan neuvotella siitä, että Ukraina vapauttaisi venäläisiä ja Venäjä ukrainalaisia, Raik sanoo.

Lännen käytössä olevista vaikuttamiskeinoista painokkaimpia ovat taloudelliset pakotteet. Raik arvioi, että uusia pakotteita tuskin nähdään kuitenkaan ennen kuin Ukrainassa tapahtuu jokin uusi käänne.

KANSALAISKESKUSTELU ja sosiaalinen media ovat tuominneet Venäjän toiminnan Savtshenkon ja Kohverin tapauksissa.

Mutta kulissien takana – kansainvälisen politiikan käytävillä – julkisia ulostuloja on ollut verrattain vähän, arvioi Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg.

Se voi hänen mukaansa johtua siitä, että kansainvälisten suhteiden hoidossa ajatellaan joskus, että parempia tuloksia saadaan, kun asiaa ei hoideta julkisuudessa.

 Painostuksen jälkeen vankeja on vaikeampi vapauttaa. Se näyttäisi periksi antamiselta.

VENÄJÄN käyttäytyminen muistuttaa uhmakkaan, säännöille lällättelevän teinin käytöstä.

Savtshenkon ja Kohverin tapaukset ovat maalle oiva väylä viestiä kapinasta kansainvälistä järjestystä vastaan.

Kristi Raik sanoo, että Venäjä pyrkii Savtshenkon ja Kohverin kohtelulla osoittamaan lännen heikkoutta. Näin se saa kansainvälisen oikeusjärjestyksen näyttämään epäuskottavalta. Se on lännelle tällä hetkellä suurin ongelma.

Peliä pelataan Forsbergin sanoin näytöskaappauksin.

Se tarkoittaa sitä, että Venäjän vaikuttamiskeinojen työkalupakkiin on ilmestynyt ihmisiä, joita käytetään politiikan välikappaleina.

Forsbergin mukaan menettely on tyypillistä Venäjälle juuri nyt, Ukrainan sodan tiimellyksessä.

KAPINAHENKINEN pullistelu kielii lopulta siitä, että Venäjä on kovin tyytymätön nykyiseen maailmanjärjestykseen.

Jos Venäjä saisi päättää, se ottaisi niin sanotun moninapaisen kansainvälisen järjestyksen. Siinä sillä olisi oma, lännen tunnustama etupiiri, sanoo Kristi Raik.

Länneltä Raik peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä. Venäjän valta kutistuu voimakkaammin kuin EU:n ja Yhdysvaltojen.

 Suunta on se, että Venäjän asema heikkenee. Se ei pääse pitkälle tällä pelillä, hän sanoo.

Ihmisiän pelinappulaksi päätyminen kuitenkin vie.

Laura Myllymäki

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020