Uutiset

Näyttelijä jakaa Roolipakasta elämyksiä

Näyttelijä Irma Taivainen vetää päähänsä peruukin ja vanhat silmälasit. Vähän punaa poskiin ja pillerihattu kallelleen päähän, ja pöydän takana istuu asiasta kuin asiasta sujuvasti luennoiva täti Monika.

Taivainen tekee työkseen näytelmällisiä alustuksia esimerkiksi yrityksille, kouluille ja päiväkodeille. Esityksen aiheena voi olla vaikkapa työssä uupuminen, työttömyys tai murrosikäisen nuoren kasvattaminen.

– Voin tehdä esityksen vanhempainillan tai seminaarin alkajaisiksi. Alustus virittää yleisön oikeaan tunnelmaan, toimii keskustelun avaajana ja antaa käsiteltäviin asioihin vähän erilaista näkökulmaa kuin monta kertaa nähdyt kalvoista puhuvat luennoitsijat, Taivainen sanoo.

Monen roolin

näyttelijä

Taivainen on työskennellyt näyttelijänä 24 vuotta. Hän aloitti Imatran teatterissa, mutta totesi pian, ettei laitosteatteri ole hänen paikkansa.

– En pitänyt laitosteatterin tarkasta työnjaosta ollenkaan. Yksityisyrittäjänä saan puvustaa, lavastaa, maskeerata, käsikirjoittaa, ohjata ja näytellä kaikki roolit, mitä ikinä haluan. Tämä sopii minulle paljon paremmin.

Viitisentoista vuotta freelancerina toiminut Taivainen muutti Hämeenlinnaan kolme vuotta sitten. Hän haaveili oman yrityksen perustamisesta pitkään.

Marraskuussa Viipurintiellä avattu Roolipakka tarjoaa näytelmällisten alustusten lisäksi ilmaisukoulutusta, maskeerauskursseja, pukuvuokrausta sekä lavastuspalveluja.

– Ihan kaikkea en tietenkään tee itse, mutta minulla on ystäviä, jotka voivat silloin tällöin valmistaa esimerkiksi rooliasuja tilauksesta, Taivainen sanoo.

Lapsille lasten

elämyksiä

Ilmaisukouluttajana ja näytelmällisten alustusten tekijänä Taivainen haluaa käsitellä yhteiskunnallisia aiheita. Kasvatus-, opetus- ja hoitoala kiinnostavat häntä eniten, sillä niissä ihminen kohtaa ihmisen – aivan kuin teatterissa.

Erityisesti Taivaista kaivelee nykypäivän hengästyttävä elämänmeno, joka uhkaa varsinkin lapsia ja vanhoja ihmisiä.

– Kukaan ei kasvata lapsia, ja sitten heistä tulee pirstoutuneita nuoria, joiden toiveammatti on julkkis, voitko kuvitella?

– Ihminen on lopen uupunut ja työntekijänä loppuunkaluttu jo kolmekymppisenä, kun siihen ikään pitää ehtiä elää kahdeksankymmenen vuoden edestä. Meno on hirveän kovaa, Taivainen tulistuu.

Roolipakan näyteikkuna on Taivaiselta pieni yritys antaa lapsille lasten elämyksiä. Ikkunalauta pullistelee vanhanajan henkeä. Esillä on pieniä kenkiä, junia ja vanhoja vaatteita. Kaikkea vartioi lempeännäköisen kirahvin pää.

Liikkeen sisällä vallitsee kotoisa sekamelska tuoleja, vaatteita ja matkalaukkuja, joihin Taivainen on varastoinut vuosien aikana mukaan tarttuneet rooliasut.

– Toivon, että liike houkuttelee ihmisiä ihan vaan hengähtämään ja ihmettelemään. Voi tulla vaikka kiikkumaan keinutuolissa. Minä keitän sitten kupin kahvia, Taivainen lupaa.

Päivän lehti

31.3.2020