Uutiset

Näyttelykin on osa opetusta

Vanajaveden Opiston kirjonta- ja tilkkutyökurssi on toiminut Lammilla pitkään, mutta siellä tehtyjä töitä ei ole moniin aikoihin voitu esitellä näyttelyssä.

Sitä iloisempi tekstiilityön tuntiopettaja Helena Nokkonen on nyt, kun näyttely on järjestynyt Lammin kirjastoon. Näyttely on esillä kirjastossa viikon ajan.

Kurssi on ollut aina suosittu ja opiskelijat ahkeria.

-Joka vuosi tulee ihania töitä, eivätkä ne pääse esille. Opistolla ei ole näyttelyihin määrärahaa, Helena Nokkonen pahoittelee.

Opittavaa olisi vaikka kuinka

Lahja Aaltonen toi näyttelyyn vuosien mittaan kurssilla tekemiään tilkkutöitä. Uusimpiin kuuluu hauska keinuntuolinmatto, johon hän on applikoinut pöllön ja kanan.

-Täällä olisi vaikka kuinka paljon uutta opittavaa, hän sanoo.

Kurssilla voi sen nimestä huolimatta tehdä ja kokeilla monenlaista. Yhtenä vuonna tehtiin villakirjontaa ja nyt vuorossa on perinnekirjonta.

Liisa Karlakari paneutuu tällä kertaa upeaan valkoiseen hääpöytäliinaan, jonka kirjonnassa hän käyttää kahta erisävyistä valkoista. Sirkka Ahinko on tehnyt muun muassa uusvanhan pöytäliinan mallinaan vanha kirjottu pöytäliina.

-Vanhasta liinasta voi tehdä toisinnon, ja molemmat sisarukset saavat oman liinansa, Helena Nokkonen kertoo.

Asiantuntijat ovat paikalla

Kurssipaikkana on Pasaapelin koulun käsityöluokka. Opiskelijoita on yhdeksän.

Kurssilla he saavat opetusta ja tukea toisistaan, vaikka enimmäkseen he tekevät töitä kotona.

-Kivassa porukassa uskaltaa kokeilla monenlaista. Tukea ja turvaa työn etenemiseen saa naapureilta ja kaikki osallistuvat.

Opiskelijat ovat pysyttäneet Lammin kirjaston näyttelyn vapaa-ajallaan.

Näyttelyä valvoessaan he tekevät omia käsitöitään, joten näyttelyvieraan on helppo kysyä muistakin esillä olevista töistä. Asiantuntija on paikalla kertomassa.

-Näyttely on osa opetusta ja osa arviointia. Se auttaa opiston kurssien markkinoinnissa, Helena Nokkonen sanoo.

Opiston käsityön suunnittelijaopettaja Marjo Ritamäki myös sanoo, että näyttelyt toimivat houkuttimina kursseille.

-Kun näkee jotakin kiinnostavaa, ajattelee, että voisinpa kokeilla tuotakin kurssia, kun siinä on noin hienoja töitä tehty.

Kurssit jatkuvat koko kevään

Käsityökurssien suosio jatkuu laantumatta. Samat ihmiset käyvät useilla erilaisilla käsityökursseilla.

Joskus aiemmin loppukevään kursseille oli vaikea saada osallistujia, mutta nykyään kevätkin on hyvin suosittu. Loppukeväällä on lyhytkursseja, joihin on helppo osallistua kun muut harrastuskaudet ovat päättyneet.

-Nyt opiskelijat innostuvat oppien soveltamisestakin. Joku on esimerkiksi tehnyt tilkkutöitä ja laajentaa taitojaan kirjontaa siten, että käyttää kirjontaa tilkkutyöhönsä, Marjo Ritamäki kertoo.

Käsityöntaiteen perusopinnot myös innostavat opiskelemaan uusia tekniikoita ja soveltamaan niitä aiemmin opittuun.

Yksi käsityön perusopintoryhmä päättyy tänä keväänä ja toinen ensi vuonna. Uusi ryhmä aloittaa ilmeisesti vuonna 2014.

Parhaillaan opiston suunnittelee ensi lukuvuoden kurssiohjelmaa, johon kurssilaisetkin voivat esittää toivomuksia. (HäSa)

Mainos