Uutiset

Näyttö Aarniota vastaan vahvistui hovissa – "Poikkeuksellisen häikäilemättömiä", "vahingollisia" ja "seurauksista piittaamattomia" rikoksia

Jari Aarnion lisäksi 10 vuoden tuomio pidettiin ennallaan myös United Brotherhood -jengin entisen pomon Keijo Vilhusen osalta. Tuomiota laadittiin hovioikeudessa yli vuoden ajan.
Jari Aarnio määrättiin vangittavaksi välittömästi. Kuva: Joel Maisalmi
Jari Aarnio määrättiin vangittavaksi välittömästi. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden tuomion useista törkeistä huumausainerikoksista ja muista rikoksista.

Hovioikeuden mukaan Aarnion rikokset ovat ”poikkeuksellisen häikäilemättömiä”, ”erittäin vakavia ja vahingollisia”, ”muille aiheutuvista seurauksista piittaamattomia”.

Aarnio sekä hänen rikoskumppaninsa, huumerikoksista ja törkeistä huumerikoksista tuomitut ex-jengipomo Keijo Vilhunen ja Mari Romano on kaikki määrätty heti vangittaviksi.

Myös Vilhusen 10 vuoden tuomio säilyi hovissa ennallaan, vaikka hovioikeus katsoi, ettei Vilhusen näytetty oikeudessa tienneen Aarnion tavoitteesta lavastaa syytön mies Aarnion rikosten tekijäksi.

Hovioikeus tuomitsi lopulta siis ainoastaan Aarnion yrityksestä lavastaa syytön henkilö rikoksista.

Kaikkiaan syytettyinä hovioikeudessa oli Aarnion lisäksi yhdeksän henkilöä.

Hovioikeudessa on esitetty uusina todisteina poliisin tilojen kulunvalvontatietoja, jotka tuomion mukaan vahvistavat näyttöä Aarniota kohtaan, eikä Aarnion osallisuudesta tuomittuihin rikoksiin jää oikeuden mukaan epäilyjä.

Jo käräjäoikeudessa keskeisinä todisteina esitettiin televalvontatietoja prepaid-liittymistä, joita käytettiin järjestelyihin hasistynnyrien salakuljettamisessa Hollannista Suomeen vuosina 2011 ja 2012.

Liittymien omistajasta alettiin puhua ”Pasilan miehenä”, koska suuri osa liittymillä lähetetyistä viesteistä lähetettiin, kun liittymien käyttäjä oli Pasilassa.

Hovioikeuden mukaan uusina todisteina esitetyt tiedot Aarnion kulkuavaimesta osoittavat, että prepaid-liittymien sijainti osuu yhteen minuuttien tarkkuudella Aarnion sijainnin kanssa poliisin tiloissa.

Hovioikeus siis katsoo, että ”Pasilan mies” oli Jari Aarnio.

Aarnio vangitaan vapaalta jalalta

Aarnio on odottanut hovioikeuden tuomiota vapaalla jalalla viime vuoden kesästä lähtien, jolloin tapauksen oikeuskäsittely päättyi.

Oikeus vapautti Aarnion, koska tuomion antamisessa tiedettiin kestävän pitkälle vuoden 2019 puolelle, mikä olisi merkinnyt oikeuden mukaan kohtuuttoman pitkää vangitsemisaikaa tuomion odottamisvaiheeseen.

Hovioikeudessa jäi ratkaistavaksi vain se, keveneekö käräjäoikeuden tuomio ja saako Aarnio tuomion myös käräjillä kaatuneista virkarikoksesta ja vielä yhdestä törkeästä huumerikoksesta.

Pidennystä rangaistukseen ei hovissa ollut enää mahdollista tulla, koska käräjillä Aarnio tuomittiin jo maksimirangaistukseen.

Tuomiota laadittiin hovioikeudessa yhteensä yli vuoden ajan. Viimeinen oikeusistunto pidettiin kesäkuun puolivälissä vuonna 2018.

Pitkää kestoa selitti etenkin se, että pelkkiä tutkintapöytäkirjoja on yli 10 000 sivun edestä.

800 kiloa hasista salakuljetettiin Suomeen metallitynnyreissä

Käräjäoikeudenjoulukuussa 2016 antaman tuomion mukaan Aarnio järjesteli noin 800 kilon hasiksen maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–12.

Jutusta puhutaan huumetynnyritapauksena, koska hasis tuotiin Suomeen kuudessa metallitynnyrissä.

Rikostutkinnan kuluessa alettiin puhua myös niin sanotusta ”Pasilan miehestä”, jonka tuntemattomiin puhelinnumeroihin useat huumetapauksen epäillyt olivat soitelleet.

Teknisessä selvityksessä havaittiin, että liittymät kulkivat usein samoissa paikoissa kuin Aarnio.

Aarnio kertoi, että puhelimia käytettiin huumepoliisissa yhteydenpitoon rikollisten tietolähteiden kanssa, mutta syyttäjien mukaan Aarnio käytti niitä hasiksen salakuljetuksen järjestämiseen.

Oikeuden mukaan Pasilan mies eli liittymiä kantanut henkilö on Jari Aarnio.

Hovioikeudessa näyttö Aarniota vastaan vahvistui syyttäjien mukaan entisestään, kun televalvontatiedot toivat lisätietoja liittymien kulusta.

Kymmeniä tuhansia euroja kukkapenkin mullissa

Myös Aarnion käytössä olleet rahavarat ovat olleet käräjäoikeudessa syyttäjien mukaan tapauksessa vahvimpaan kuuluvaa näyttöä.

Aarniolla on ollut käytössää yli puolen miljoonan euron varat, joiden alkuperälle ei ole selitystä. Syyttäjien mukaan rahat ovat peräisin huumekaupasta.

Osa rahoista, noin 65 000 euroa löytyi kotietsinnässä piilotettuna Aarnion pihan kukkapenkistä.

Puolustuksen mukaan rahakätkö oli rikollisten tekemä lavastus.

Aarnion puolustus pyrki osoittamaan hovioikeudessa, ettei huumetynnyrien sisällöstä ole aukotonta näyttöä. Hovioikeudessa Aarnion puolustus myös kritisoi voimakkaasti keskusrikospoliisin tekemään rikostutkintaa.

”Saarana” tunnetun prostituoidun, joka oli yksi tapauksen avaintodistajista, kuulustelut etenivät Aarnion puolustuksen mukaan asiattomasti, kun poliisi muun muassa tarjosi hänelle kuulustelujen ulkopuolella ruokaa ja alkoholia ravintolassa.

Käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla Aarnion ja poliisijohdon syytteet virkarikoksista

Huumetynnyritapaukseen nivoutuvat myös viime viikolla Helsingin käräjäoikeuden ratkaisemat käräjät, joissa oli syytettyinä korkeaa poliisijohtoa virkarikoksista.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet poliisijohtoa vastaan. Syytteessä olivat Aarnion ja hänen kahden alaisensa lisäksi muun muassa jo eläkkeelle jääneet entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja entinen Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Tapauksessa oli kyse siitä, rikkoivatko syytetyt virkavelvollisuuttaan, kun Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi ei pitänyt kirjaa käyttämistään tietolähteistä eli ”vasikoista” kuten säännökset vaativat.

Poliisijohdon osalta oikeus ratkaisi, olivatko esimiehet laiminlyöneet valvontavelvoitteensa alaistensa toimista.

Poliisijohdon käräjät kytkeytyvät tiiviisti huumetynnyrijuttuun, koska Aarnio peitteli huumetapauksessa yhteydenpitoaan rikollisten kanssa juuri tietolähdetoiminnan varjolla.

Aarniota epäillään yhä murhasta laiminlyöntiepäilyn vuoksi

Aarnio onjo istunut kolmen vuoden tuomion niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Seurantalaitteita valmistavan Trevoc-yhtiön tapauksesta Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksesta, lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, jotka olivat kaikki muodoltaan törkeitä.

Tuomion mukaan Aarniolla osallistui esteellisenä seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi Trevoc-yhtiössä.

Tapauksessa Aarnio johti oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitosta harhaan ja oli mukana salaamassa rooliaan Trevoc-yhtiössä.

Lisäksi Aarnio on epäiltynä vuonna 2003 tehdystä murhasta, jonka tutkinta avattiin uudestaan viime vuoden heinäkuussa.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi turkkilais-ruotsalaisen rikollisen Volkan Ünsalin suunnitellusta palkkamurhasta eikä estänyt sitä, vaikka oli vastuuasemassa huumepoliisin päällikkönä.

Ünsal murhattiin sen jälkeen, kun hän oli vienyt osan Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdyn rahankuljetusryöstön saaliista.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic