Uutiset

Neiti Rehellinen

Presidenttiehdokas Eva Biaudet taistelee vihapuhetta vastaan. Presidenttinä hän pitäisi yhteyttä kansalaisiin myös sosiaalisen median kautta.

Puoliso kertoo
Kun Eva Biaudet´n avopuolisoa Thomas Forsströmiä pyytää kuvailemaan elämänsä naista vapaasti muutamalla sanalla, ensimmäiseksi Svenska Teaterin markkinajohtajan mieleen nousee rehellisyys.

– Ihmisenä Eva on erittäin rehellinen, se on varmasti hänen kajaanilaisen äitinsä peruja. Eva on myös spontaani, huolehtivainen, hyvin puhelias ja tosi avoin. Hän ei salaa koskaan mitään. Lisäksi hän on hyvin intensiivinen ihminen: kun hän tuntee jotain tai on jotakin mieltä, hän on sitä kunnolla, Forsström kertoo.

Hän arvioi, että juuri rehellisyys ja avoimuus tekisivät avovaimosta myös hyvän presidentin.

– Hänestä tulisi hyvä arvojohtaja, sillä hän haluaa avointa keskustelua. Hänellä on vahvat mielipiteet, mutta hän myös kuuntelee mielellään. En tiedä, johtuuko se hänen sukunsa sveitsiläisistä ja venäläisistä juurista.

Forsström tapasi Biaudet?n ensimmäisen kerran jo 1990-luvun alussa, jolloin hän itse toimi nuorisojärjestössä. 1994-95 hän johti tulevan puolisonsa eduskuntavaalikampanjaa, mutta seurustelun pari aloitti vasta 1997.

Forsström myöntää, ettei heidän parisuhteensa ole mennyt tavallisen kaavan mukaan. Pitkään yhtä pitänyt ja vuonna 2000 lapsen saanut pari muutti yhteen vasta vuosi sitten.

– Jotkut 12 vuotta yhdessä olleet päätyvät eroon. Meille kävi päinvastoin: suhteemme on vain tiivistynyt ja lujittunut. Nyt meidän suhteemme on vankalla pohjalla. Olemme tunteneet kauan ja nyt kun jaamme kaiken yhdessä, se tuntuu erittäin hyvältä, Forsström kertoo.

Politiikan kautta tavanneet keskustelevat edelleen paljon politiikasta.

– Olemme aika yksimielisiä. Ehkä joskus minä voin kyseenalaistaa hänen vahvat mielipiteensä ja sitten asiasta keskustellaan, Forsström kertoo.

Forsströmin mukaan Biaudet on poliitikkona hyvin johdonmukainen.

– Hänellä on vahva ideologia, josta hän pitää kiinni. Ehkä hän on joskus tietyissä kysymyksissä ajanut asioita, joista kaikki kollegat eivät ole aina pitäneet. Niistä on kuitenkin myöhemmin tullut tärkeitä kysymyksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi naisten asema, tasa-arvo ja ihmisten hyväksikäyttö, ihmiskauppa.

Forsström tarkentaa, että peruspalveluministerinäkin Biaudet piti aina tärkeänä ihmisyyden lähtökohtaa.

– Hän halusi aina ottaa huomioon sen, kuinka tavallisia ihmisiä kohdellaan, olivatpa he mistä päin maailmaa tahansa, Forsström sanoo.

Jos puolisostanne tulisi presidentti, kuinka teidän perheenne elämä muuttuisi?

– Kyllä se muuttuisi varmasti kaikin tavoin. Tietenkin haluaisimme pitää kiinni myös normaalielämästä, presidenttiperheen asema ei saisi vaikuttaa 11-vuotiaan Simon-poikamme koulunkäyntiin, eikä harrastuksiin.

Forsström kertoo haluavansa mahdollisuuksien mukaan jatkaa omaa uraansa presidentin puolison edustustehtävien rinnalla.

– Vähän vaikeaa vielä asennoitua, minkälaista se olisi. Onhan Arajärvikin toiminut dosenttina kahdessa yliopistossa, Forsström toteaa. (HäSa)

Omin sanoin
Millaisia muutoksia toisitte presidentti-instituutioon, Eva Biaudet?

– Olen aktiivinen mielipidevaikuttaja ja haluan tuoda avoimuutta presidentin toimintaan. On tärkeää, että kansalaisilla on käsitys presidentin työstä ja ulkopolitiikan päämääristä. Yhteys eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan sekä hallitukseen tulisi olla mahdollisimman sujuva. Presidentti voi myös olla medioiden käytettävissä sekä itse käyttää sosiaalista mediaa yhteydenpidossaan ihmisiin.

– Hyvinvointiyhteiskuntamme perustana ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Sekä naiset että miehet hyötyvät siitä, että ponnistelemme edelleen todellisen tasa-arvon puolesta niin meillä kuin muualla. Erityisen tarmokkaasti meidän on tuettava nuoria löytämään oma paikkansa elämässä ja uskomaan tulevaisuuteen. Presidentti, jolla on suuri sydän ja vahva tahto, voi toimia näiden huolenaiheiden ehkäisemiseksi.

Mitkä luonteenpiirteenne tekisivät teistä hyvän presidentin?

– Minä osaan tehdä suuria päätöksiä unohtamatta, että jokainen niistä vaikuttaa myös yksittäiseen ihmiseen. Olen empaattinen ja osaan kuunnella.

Keskittyisittekö presidenttinä lähinnä kansainvälisiin suhteisiin, kotimaan asioiden kommentointiin, vienninedistämiseen vai edustamiseen ja kansalaisten tapaamiseen?

– Presidentin tärkein tehtävä on johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Suomen tulee olla vahva ja aloitteellinen kansainvälisen yhteistyön toimija kaikilla tasoilla. Suomi edistää tasa-arvoa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia kaikissa ulkopoliittisissa yhteyksissä. Suomen elinkeinoelämälle on myös tärkeää, että suhteet ovat avoimet.

– Tämän lisäksi presidentti voi arvojohtajana näyttää Suomella suuntaa ja kannustaa ihmisiä. Presidentti voi myös vaikuttaa ilmapiiriin nostamalla tärkeitä keskustelunaiheita agendalle. Presidentti, joka on paljon esillä, voi myös lisätä kiinnostusta politiikkaa kohtaan. Presidentti vaikuttaa myös nostamalla esille ongelmia yhdenvertaisuuden toteuttamisessa ja keskustelee myös vaikeista aiheista.

Mikä on Suomen pahin yhteiskunnallinen ongelma?

– Koen, että suurin yhteiskunnallinen ongelma tällä hetkellä on vallitseva ilmapiiri, joka ei hyväksy erilaisuutta. Vihapuhe ja rasistiset äänenpainot syövät demokratian perustaa, eikä niitä pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Hyvinvointiyhteiskuntamme on rakentunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saavutuksille ja tätä perinnettä pitää vaalia.

– Minä uskon maailmaan, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan, jossa jokainen saa itse valita oman identiteettinsä. Vähemmistöjen suoja heijastaa kunnioitustamme ihmisarvoa kohtaan, sillä jokainen ihminen on yhtä arvokas.
?Tässä ilmapiirikeskustelussa on tärkeä muistaa myös, että viha ei kohdistu vain ulkomaalaisiin, vaan tämä ilmapiiri ja vihamielisyys kohdistuu kaikkeen erilaisuuteen ja siksi tämä koskettaa meitä kaikkia. Jokainen meistä kuuluu johonkin vähemmistöön ja on jonkun silmissä erilainen.

Miten uudistaisitte itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa?

– Ei hienoja juhlia tarvitse muuttaa vain muuttamisen ilosta. Linnan juhlat ovat mahdottoman hauskat. Tapaa sekä tuttuja että tuntemattomia. Ihmiset ovat iloisella juhlavalla tuulella ja ystävällisiä, vaikka välillä on ahdasta. Emäntänä haluan sekä tanssia että jutella, niin kuin ennenkin.

Työ
Vähemmistövaltuutettuna tällä hetkellä työskentelevä Eva Biaudet on entinen kansanedustaja (r.) ja ministeri. Hän on toiminut myös Etyjin ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana.

Hän toimi vuodesta 1991 alkaen 15 vuotta kansanedustajana, josta kaksi vuotta peruspalvelu- ja tasa-arvoministerinä Lipposen toisessa hallituksessa. Biaudet on toiminut myös Helsingin kaupunginvaltuustossa sekä RKP:n varapuheenjohtajana.

Koulutukseltaan Biaudet on oikeustieteen ylioppilas. Akateemisen loppututkinnon puute nousi keskusteluun vuonna 2010, kun kansliapäällikkö Ritva Viljanen esitti häntä vähemmistövaltuutetun virkaan. Koulutusvaatimuksesta joustettiin ja Biaudet tuli valituksi muun kokemuksensa perusteella.

Äidinkielensä ruotsin lisäksi puhuu neljää vierasta kieltä.
Biaudet on keskittynyt erityisesti ihmisoikeuskysymyksiin. Hän haluaisi rajoittaa vihapuhetta muun muassa internetin keskustelupalstojen tarkemmalla valvonnalla.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton palkitsi hänet viime kesänä ihmiskaupan vastaisesta työstä.

Eeva Ahtisaari ilmoitti tällä viikolla tukevansa Eva Biaudeta tämän presidentinvaalikampanjassa.

Perhe
50-vuotias Biaudet on syntyperäinen helsinkiläinen.
Hän asuu vuokra-asunnossa Helsingin keskustassa avopuolisonsa, Svenska Teaterin markkinointijohtajan Thomas Forsströmin kanssa. He alkoivat seurustella 1997 ja saivat vuonna 2000 yhteisen Simon-pojan.

Etyj:n erityisedustajana Wienissä työskennellessään Biaudet kertoi viettävänsä yksinhuoltajan elämää. Syksyllä 2009 hän ja Forsström palasivat yhteen ja muuttivat yhteiseen asuntoon marraskuussa 2010.

Simonin lisäksi Biaudet?lla on aiemmasta liitostaan kolme adoptiolasta: 20-vuotiaat kaksoset Amanda ja Julia sekä 19-vuotias David.