fbpx
Uutiset

Neljä Turkin valtiollisen uutistoimiston työntekijää pidätettiin Kairossa – Pidätettyjen olinpaikasta ei ole tietoa

Kaksi pidätetyistä on toimittajia.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin puolue on tukenut Egyptin muslimiveljeskuntaa, jonka Egyptin armeija syöksi vallasta vuonna 2013. Tapahtuma kiristi maiden välejä. Kuva: TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin puolue on tukenut Egyptin muslimiveljeskuntaa, jonka Egyptin armeija syöksi vallasta vuonna 2013. Tapahtuma kiristi maiden välejä. Kuva: TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Egypti pidätti neljä Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun työntekijää tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Kaksi heistä on toimittajia, kertoo muun muassa The Washington Post.

Egyptin turvallisuusjoukot tekivät ratsian Anadolun toimitukseen Egyptin pääkaupungissa Kairossa. He sulkivat uutistoimiston turvakamerat ja internet-yhteyden ja tekivät tiloissa etsintöjä. Työntekijöiden passit, puhelimet ja tietokoneet takavarikoitiin. Ratsian päätteeksi neljä työntekijää pidätettiin.

Pidätetyistä yksi on turkkilainen ja kolme egyptiläisiä. Turkin kansalainen vastaa uutistoimiston taloudesta ja hallinnosta. Uutistoimisto Reutersin mukaan neljä uutistoimiston työntekijää kuljetettiin tuntemattomaan määränpäähän. Uutistoimisto Anadolu kertoo, että sillä ei ole tietoa pidätettyjen olinpaikasta.

Turkki on tuominnut pidätykset ja vaatinut Anadolun työntekijöiden vapauttamista välittömästi. Turkki kutsuu tekoa turkkilaisen lehdistön häirinnäksi ja pelotteluksi, kertoo BBC.

Turkki kutsui pidätysten jälkeen egyptiläisen diplomaatin puhutteluun vastalauseena Egyptin toimille.

Media tiukilla Egyptissä

Lähes kaikki egyptiläiset tiedotusvälineet ovat joutuneet viime vuosien aikana hallituksen tiukkaan kontrolliin. Egyptiläisviranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä egyptiläisiä toimittajia ja ajoittain karkottaneet ulkomaisia toimittajia maasta.

Marraskuussa maan turvallisuusviranomaiset pidättivät Egyptin viimeisenä itsenäisenä mediana pidetyn Mada Masrin päätoimittajan. Verkkojulkaisu Mada Masri on erikoistunut tutkivaan journalismiin, ja se on ollut viimeisiä Egyptin hallintoa kritisoineita medioita.

Turkin ja Egyptin välit ovat olleet heikot siitä asti, kun Egyptin armeija syöksi vallasta muslimiveljeskuntaan kuuluvan presidentin Mohammed Mursin vuonna 2013. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin puolueen tiedetään tukeneen muslimiveljeskuntaa.

Turkki kohdisti kritiikkiä Egyptin lisäksi myös länsimaille siitä, että nämä ovat sulkeneet silmänsä Egyptin harjoittamilta loukkauksilta.

Egypti puolustautui lausunnossaan sanomalla, että sen turvallisuusjoukkojen toimet olivat laillisia, kertoo The Washington Post. Egypti sanoi lisäksi, että Turkin ilmaisemat huolet lehdistönvapaudesta Egyptissä vain peittelevät maan omia vakavia sananvapaus- ja ihmisoikeusrikkeitä.

Egyptiläisviranomaiset syyttävät Anadolua valeuutisten levittämisestä, joiden tarkoituksena on vääristää kuvaa Egyptistä. Egyptin sisäministeriö kertoi tehneensä iskun uutistoimistoon osana sen “pyrkimyksiä paljastaa terroristisen muslimiveljeskunnan ja sitä tukevien maiden vehkeily”, kertoo The Washington Post.

Menot