fbpx
Uutiset

Neljä viidestä suomalaisesta arvioi Trumpin heikentäneen USA:n asemaa maailmalla – vain taloudenpidosta hieman positiivisia näkemyksiä Evan tutkimuksessa

Elinkeinoelämän valtuuskunta tutki suomalaisten näkemyksiä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kaudesta. Lopputulos on ankarasti pakkasella. Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajat näkevät eniten hyvää Trumpissa.
Donald Trumpin presidenttikausi ei ole miellyttänyt suomalaista. Kuva: epa08792346
Donald Trumpin presidenttikausi ei ole miellyttänyt suomalaista. Kuva: epa08792346

Suomalaisten kokonaisarvio Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nelivuotiskaudesta on synkkä, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tekemästä arvotutkimuksesta.

Suomalaisista 81 prosenttia kokee Trumpin heikentäneen Yhdysvaltain arvostusta ja asemaa maailmalla.

Yli puolet eli 51 prosenttia arvioi Trumpin vaikuttaneen maan arvostukseen erittäin kielteisesti, 30 prosenttia melko kielteisesti.

Vain 5 prosenttia suomalaisista näkee Trumpin vaikuttaneen myönteisesti Yhdysvaltain asemaan ja arvostukseen. Loput 13 prosenttia eivät pidä vaikutusta myönteisenä eivätkä kielteisenä tai eivät osaa sanoa.

Taloudessa onnistumisia

Ainoastaan talouselämässä Trumpin kausi oli jokseenkin myönteinen suomalaisten mielestä, kun 28 prosenttia piti Trumpin vaikutusta myönteisenä. Kielteisenä Trumpin talousvaikutusta piti kuitenkin 36 prosenttia.

Maailmanrauhan kannalta Trumpin kautta piti kielteisenä 67 prosenttia suomalaisista. Vaikka Trump oli Yhdysvaltain presidentiksi jopa rauhanomainen, koska hän ei aloittanut sotia, hänen retoriikkansa ja diplomatiansa aiheuttivat hankaluuksia myös liittolaisille.

Suomalaisista 70 prosenttia piti Trumpin kautta kielteisenä vapaakaupan ja globalisaation kannalta.

Suomen asemaan Naton ja Venäjän välissä Trumpin kauden koetaan vaikuttaneen vähän. Kielteistä vaikutusta koki 24 prosenttia suomalaisista, myönteistä 8 prosenttia.

Trumpille tukea oikeistokonservatiiveilta

Suomessa “trumpilaisimpia” ovat Evan tutkimuksen mukaan perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajat. Lievempää tukea tulee kokoomuksen ja nyt-liikkeen äänestäjien joukoista.

Perussuomalaisista 60 prosenttia ja kristillisdemokraateista 51 prosenttia arvioi Trumpin vaikutukset talouteen myönteisiksi.

Kokoomuksen kannattajista 38 prosenttia ja nyt-liikkeen kannattajista 33 prosenttia pitää talousvaikutuksia myönteisinä.

Matalat odotukset alitettu

Suomalaisilla oli jo aluksi matalat odotukset Trumpin presidenttikaudesta. Eva toteutti vastaavan kyselyn 2017 Trumpin aloittaessa virassaan.

Kielteinen näkemys Trumpin vaikutuksesta on lievästi vahvistunut neljän vuoden aikana lähes kaikilla osa-alueille. Ainoastaan Trumpin vaikutus Suomen turvallisuuteen Venäjän ja Naton välissä on osoittautunut pelättyä pienemmäksi.

Yhdysvallat on puutteistaan huolimatta suomalaisten mielestä yhä tärkeä kumppani. Sen maailmanpolitiikka ei kuitenkaan miellytä suomalaisia.

Evan kyselyyn vastasi 2 019 suomalaista 16.–28. lokakuuta Taloustutkimuksen internet-paneelilla. Vastaajat on painotettu edustamaan Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa koko väestössä.

Menot