fbpx
Uutiset

Neljä vuodenaikaa tuli koulun pihaan

Hiljattain peruskorjatun Saaristen koulun pihaan on pystytetty uusi veistos Hämeenlinnassa. Kuvataiteilija Janne Hokkanen on valmistanut sen yhdessä koulun oppilaiden kanssa.

Hokkanen on veistänyt neliosaista suurta teostaan koulun piharakennukseen sisustetussa verstaassa elokuusta lähtien. Oppilaat pääsivät konkreettisesti mukaan työhön siinä vaiheessa kun pintaa alettiin maalata vihreällä, keltaisella ja sinisellä värillä.

-Meidän koulussamme tärkeää on elämys sekä eri aisteihin ja vuoden kiertoon perustuva kokemus, rehtori Anja Haataja sanoo.

Saaristen koulu on kuvataidepainotteinen erityiskoulu vaikeasti kehitysvammaisille tai muusta syystä yksilöllistä opetusta tarvitseville lapsille.

-Oppilaamme eivät juuri suunnittele töitään etukäteen eivätkä nimeä niitä jälkeenpäinkään. Tärkeintä ovat aistikokemukset juuri tässä ja nyt, toiminnan hetkellä, Haataja sanoo.

Taiteilijan verstaalla oppilaille on tarjonnut uusia elämyksiä muun muassa puuveistoksen valmistuksessa syntyvä sahanpuru. Sitä on käyty tunnustelemassa ja haistelemassa.

-Ja loput laitetaan talteen myöhempää käyttöä varten, rehtori suunnittelee.

Myös itse veistos on tarkoitettu kosketeltavaksi ja koeteltavaksi. Neljää eri vuodenaikaa kuvaavan “paaden” keskelle voi mennä vaikkapa istumaan ja kuuntelemaan, miltä pihan äänet kuulostavat siellä.

Opettavaista ?myös taiteilijalle

Puinen veistos Taivas rajana on osa taiteilija koulussa -projektia, jota Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxi koordinoi.

Kaksivuotisen projektin aikana Hämeenlinnan kouluissa on työskennellyt kuusi alle 30-vuotiasta taiteilijaa.

-Syksystä 2010 lähtien he ovat antaneet kouluissa noin 2 000 oppituntia. Se on melkoinen lisäys koulujen taide- ja taitoaineisiin, Arxin kulttuurituottaja Ann-Mari Virta sanoo.

Janne Hokkanen on ehtinyt kiertää kaikkiaan kuudessa koulussa. Saaristen koulun kokemusta hän pitää opettavaisimpana. Syynä ei ole pelkästään se, että koulu on erityiskoulu.

-Tämä on ensimmäinen julkinen veistokseni, jossa sain myös etsiä omaa ilmaisuani, hän sanoo.

Lisäksi yhteistyö insinöörien ja arkkitehtien kanssa on ollut kuvataiteilijalle silmiä avaavaa.

Esimerkiksi veistoksen perustukset valettiin osana koulun peruskorjausta.

Vuonna 1881 rakennettu Saaristen koulu on Hämeenlinnan vanhin kansakoulurakennus. Se täyttää tänä vuonna 130 vuotta.

Koulun vanhin osa otettiin remontin jälkeen uudelleen käyttöön syyslukukauden alussa. (HäSa)

Menot