fbpx
Uutiset

Neljälle ihmissalakuljettajalle elinkautinen – Jättivät 71 pakolaista tukehtumaan rekan lavalle

Tuomari Erik Mezolaki luki tuomiot ihmissalakuljettajille unkarilaisessa Szegedin kaupungissa. Mezolakin mukaan rekan lavalla koettu kärsimys on käsityskyvyn ulkopuolella. Kuva: TIBOR ROSTA
Tuomari Erik Mezolaki luki tuomiot ihmissalakuljettajille unkarilaisessa Szegedin kaupungissa. Mezolakin mukaan rekan lavalla koettu kärsimys on käsityskyvyn ulkopuolella. Kuva: TIBOR ROSTA

Unkarilainen oikeusistuin tuomitsi torstaina neljä ihmissalakuljettajaa 71 pakolaisen kuolemasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Itävaltalaisen moottoritien varresta löydettiin elokuussa 2015 hylätty rekka, jonka lavalla oli 59 miestä, kahdeksan naista ja neljä lasta, jotka olivat tukehtuneet kuoliaiksi. Pakolaiset olivat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Noihin aikoihin sadattuhannet ihmiset Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta pakenivat sotaa ja kurjuutta Eurooppaan,

Itävaltalaisen Parndorfin kaupungin lähellä sattunut joukkokuolema oli pahin yksittäinen tragedia, joka liittyi vuoden 2015 suureen pakolaisvirtaan.

Avunpyyntöjä ei kuultu

Salakuljetusliigan afganistanilainen johtaja ja kolme bulgarialaista jäsentä todettiin syyllisiksi tappoon, kun he eivät suostuneet pysäyttämään rekkaa ja avaamaan ovia lavalla olleiden epätoivoisista pyynnöistä huolimatta.

Kun matkustajat tajusivat, että he tukehtuvat kuoliaiksi, alkoivat he jyskyttää ovia ja huutaa saadakseen herätettyä kuljettajan huomion. Rekan lavan ovet olivat ilmatiiviit.

Afganistanilainen jengijohtaja Lahoo Samsooryamal määräsi, ettei rekkaa saa pysäyttää, kun se porhalsi Unkarin ja Itävallan läpi kohti Saksaa.

Hän oli matkan aikana puhelinyhteydessä rekan kolmeen bulgarialaiseen kuskiin. Metodi Georgiev, Vencislav Todorov ja Ivaylo Stojanov vaihtelivat ajovuoroja niin, että yksi oli rekassa ja kaksi perässä seuranneissa henkilöautoissa.

Huuto hiljeni lavalla

Lämpötila rekan lavalla alkoi nousta nopeasti, kun kuljettanut oli pysäyttänyt auton tarkistaakseen moottorin jäähdytysjärjestelmän. Kun kolmikko huomasi, että huuto lavalla oli hiljentynyt, tajusivat he lopulta murhenäytelmän.

Rekka ajettiin moottoritien raville pian sen jälkeen, kun se oli ylittänyt Unkarin rajan. Vaikka uhrit löydettiin Itävallan maaperältä, pidettiin oikeudenkäynti Unkarissa, koska matka oli alkanut Unkarista.

Torstain tuomio on lopullinen. Ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä viime vuonna miehet saivat 25 vuoden vankeustuomion.

Menot