Uutiset

Neljän mitalin Sipilä

Hämeenlinnalainen Lauri Sipilä saavutti toisen henkilökohtaisen hopeamitalin junioreiden keilailun EM-kisoissa Saksassa. Masters finaalissa Sipilä kärsi niukan tappion Ranskan Valentin Saulnierille sarjavoitoin 2–1. Ranskalainen osoittautui ylitsepääsemättömäksi esteeksi Sipilälle, sillä hän voitti myös all-event- kilpailussa kultamitalin Sipilän nenän edestä kahden pisteen erolla.

Sipilä eteni paras-kolmesta systeemillä pelatuissa pudotuspeleissä loppuotteluun todella pitkän kaavan kautta. Hän aloitti pelit toiselta kierrokselta, kun 16 parasta keilaajaa oli jäljellä. Jokaisella kierroksella hän selviytyi voittajana sarjoin 2-1.

Puolivälierässä ja välierässä Sipilä kohtasi maanmiehensä. Ensi joensuulainen Tomas Käyhkö sai todeta Sipilän paremmuuden. Ratkaisevan kolmannen sarjan Sipilä voitti pistein 237–210. Välierässä vastaan asettui kouvolalainen Niko Oksanen. Siinä Sipilä oli kolmannessa sarjassa parempi luvuin 234–196. Käyhkön loppusijoitus oli seitsemäs, Oksanen palkittiin uurastuksestaan pronssimitalilla.

Loppuottelu oli toista sarjaa lukuun ottamatta tasainen. Ranskalainen voitti ensimmäisen sarjan pistein 201–182. Se ratkesi Sipilän paikkaamattomaan reikään yhdeksännessä ruudussa. Toisessa sarjassa Sipilä ei antanut Saulnierille mitään mahdollisuuksia, voitto pistein 239–177 – ja ratkaisua lähdettiin hakemaan kolmannesta sarjasta. Siinä nuoret etenivät tasatahtiin sarjan puoliväliin asti. Sen jälkeen ranskalainen tarjosi voittoa Sipilälle tekemällä kaksi missiä. Mutta heti perään teki Sipiläkin paikkaamattoman reiän ja missin.

Ennen kahta viimeistä ruutua Sipilä oli seitsemän pisteen takaa-ajo asemassa. Ranskalainen sai loppuun tarvitsemansa kaadon, voitti viimeisen sarjan 193–187 ja samalla Euroopan mestaruuden sarjavoitoin 2-1.

Pelien jälkeen Sipilä oli sekä pettynyt että tyytyväinen.

– Alkaa tottumaan tähän pettymiseen. Harmittaahan se taas, mutta eihän sille voi mitään, Sipilä tuumi Keilailuliiton tiedotteessa hetken sulateltuaan.

Hän viittasi välierätappioihin sekä pari- että joukkuekilpailussa ja kahden pisteen häviöön all-event -kilpailussa. 

– Se ensimmäinen sarja ei ollut kovin hyvää keilaamista, toinen sarja sitten taas oli. Samoin kolmannen sarjan alku. Siinä ajattelin, että nyt ollaan jo aika lähellä. Sitten tapahtui jotain, kahdessa heitossa pallo liukui pitkäksi ja tuli reikä. Sitten otin vielä kolmos–kutos–kympistä vain kolmosen pois. Tiesin kyllä tilanteen, mutta se ei ole helppo paikattava etenkään tuollaisessa tilanteessa, kun tietää että se on pakko paikata, hän kertasi ratkaisevaa missiä.

– Kyllä se toisen kerran hopealle jääminen ärsyttää, mutta pakko on kuitenkin olla tyytyväinen. Tuli kaksi henkilökohtaista hopeaa, Lauri käänsi asian positiiviseen suuntaan. 

Vuosi sitten Tanskasta Sipilä saavutti yhden mitalin kutakin väriä. Silloin joukkuepelissä tuli kultaa, parikilpailussa hopeaa ja henkilökohtaisessa masters- kilpailussa pronssia. Ensi kaudella nuorten sarjaan siirtyvä 18-vuotias saavutti kolmissa junioreiden arvokilpailuissa kaikkiaan kahdeksan mitalia.…

– Nyt tuli mitaleita enemmän kuin viime vuonna, mutta siellä oli kultaa seassa. Olisihan se ollut kiva viedä kultaakin kotiin, mutta kyllä tämä on ihan hyvä näin, tyytyväinen Sipilä päätti. 

Suomen joukkueesta myös kolme tyttöä selvisivät masters-peleihin. Senni Savikurki ja Riikka Hakala hävisivät ensimmäisen kierroksen pelinsä, Teea Mäkelä sen sijaan voitti ottelunsa. Toisella kierroksella ruotsalainen Alinda Molander oli kuitenkin Mäkelää parempi sarjavoitoin 2–1. Lopulta Molander eteni loppuotteluun asti, jossa voitti venäläisen Maria Koshelin sarjoin 2-1.

Kokonaisuutena kisat olivat Suomelle huippumenestyksekkäät. Kaikkiaan suomalaiset saavuttivat kisoissa kahdeksan mitalia.

Jokainen Suomen joukkueen jäsen palkittiin ainakin yhdellä mitalilla. Poikien parikilpailussa saavutuksena oli kulta ja pronssi, joukkuekilpailussa tytöt saavuttivat hopeaa ja pojat pronssia. Henkilökohtaisessa mittelössä Sipilä sai kaksi hopeaa ja Oksanen kaksi pronssia. 24 parhaan henkilökohtaiseen masters-finaaleihin selvisi kaikkiaan seitsemän suomalista, kolme tyttöä ja neljä poikaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020