Uutiset

Neljän tähden levähdyspaikka

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) yhteyteen on avattu Suomen ensimmäinen suuri potilashotelli.

Norjalaisyritys Norlandia Caren pyörittämä hotelli on suunnattu potilaille, jotka eivät tarvitse jatkuvaa tarkkailua, mutta eivät ole vielä valmiita tai halukkaita kotihoitoon.

Tamperelainen Mikko Jokinen kirjautui perjantaina hotelliin neljän viikon sairaalajakson jälkeen. Sydänleikkauksesta toipuva Jokinen majoittui hotelliin lääkärin suosituksesta.

– Asun yksin, enkä olisi vielä uskaltanut mennä kotiin. Tämä on myös helpompi vaihtoehto, koska joudun käymään jälkitarkastuksessa parin päivän välein, ainakin neljäksi yöksi hotelliin kirjautunut Jokinen kertoi.

Taysissa hoidetaan päivittäin jopa 80 päiväkirurgista, leikkaushoidosta toipuvaa, siihen valmistautuvaa tai syöpähoidossa käyvää potilasta, joille potilashotelli voisi soveltua.

Petipaikka potilashotellissa tehostaa sairaalan toimintaa, ja säästää hotelliin majoittuvan potilaan mahdolliselta käytäväpaikalta täydessä sairaalassa.

Pois passiivisesta potilaan roolista

Hotellinjohtaja Birgit Aikion mukaan Ruotsista ja Norjasta saatujen kokemusten mukaan siirtymisen sairaalavuoteesta hotelliin on todettu nopeuttavan potilaan toipumista.

-Potilaassa tapahtuu muutos, kun hän pääsee pois passiivisen sairaalapotilaan roolista. Yksityisyys sekä se, että läheisillä on mahdollisuus olla läsnä, on tietysti houkuttelevampi vaihtoehto kuin makaaminen neljän hengen sairaalahuoneessa.

Myös Mikko Jokinen uskoo sairaalasta pois pääsemisen nopeuttavan toipumista.

– Onhan tämä älyttömästi mukavampaa kuin sairaalassa. Kodinomaisempi ympäristö vaikuttaa positiivisesti pääkoppaan.

Päätöksen potilaan siirtämisestä pois sairaalahoidosta kotihoitoon tai potilashotelliin tekee aina lääkäri. Hotellille ei luovuteta potilastietoja, eikä hotellin henkilökunta tee hoitotoimenpiteitä.

Hotellin henkilökuntaan kuuluu lähi- tai sairaanhoitajan koulutuksen saaneita henkilöitä, joista ainakin yksi on paikalla ympäri vuorokauden.

– Tarvittaessa voimme antaa potilaalle hälytysrannekkeen, millä voi hälyttää hotellin henkilökunnan paikalle, Aikio kertoo.

Potilashotellin huoneet ovat esteettömiä, mutta eivät varustelultaan poikkea tavanomaisista hotellihuoneista.

Halvempi kuin sairaalasänky

Potilaalle hotellivuorokausi maksaa korkeintaan sairaalan vuodeosastomaksun verran, 32,60 euroa kuukaudessa. Huoneessa majoittuville omaisille hotellivuorokauden hinta on sama.

Taysiin hoidettavaksi tulleen ja hotelliin majoittuvan potilaan kotikunnalle hotellivuorokausi maksaa ruokailuineen noin 160 euroa. Potilaan kotikunnalle hotelli on sairaalaa edullisempi.

Hotellissa on 130 huonetta, ja se palvelee myös tavallisia hotelliasiakkaita. Muille asiakkaille majoittuminen neljän tähden tasoiseksi luokitellussa hotellissa määräytyy markkinahintojen mukaan alkaen noin 90 eurosta.

Hotelli tavoittelee potilaiden osuudeksi noin 60 prosenttia asiakasmäärästä.

Norlandia Carella on useita potilashotelleja Ruotsissa ja Norjassa. Yrityksen muista hotelleista saatujen kokemusten mukaan potilas viipyy potilashotellissa useimmiten päivän tai pari, mutta mm. syöpähoitojen aikana hotellissa saatetaan viettää huomattavasti pidempiäkin jaksoja.

– Oslon Radium Hospitaletiin asiakkaat käyvät useimmiten arkiviikon hoidoissa, ovat viikonlopun ajan kotilomalla ja palaavat hoitoon jälleen maanantaina.

Birgit Aikio uskoo potilashotellin löytyvän tulevaisuudessa Suomessa jokaisen yliopistosairaalan yhteydestä.

– Sairaanhoidon tarve kasvaa ja hoito erikoistuu, samalla matkustavien potilaiden määrä lisääntyy. Kun sairaalan ja kodin välillä alkaa olla etäisyyttä noin 100 kilometriä, on potilashotelli monelle houkuttelevampi vaihtoehto kuin matkustaa kotiin ja tulla uudelleen jälkitarkastukseen parin päivän kuluttua. (HäSa)

Mainos