fbpx
Uutiset

Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi

Kela varautuu siirtämään henkilöstönsä lomia loppukesään koronaan liittyvän hakemusruuhkan takia. Kelaan on odotettavissa kymmenien tuhansien tukihakemusten vyöry.
Koronakriisin ennustetaan tuovan Kelaan hakemusten ruuhkan. Suurinta osaa Kelan etuuksista voi hakea myös verkossa. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Koronakriisin ennustetaan tuovan Kelaan hakemusten ruuhkan. Suurinta osaa Kelan etuuksista voi hakea myös verkossa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Lomien suunnittelua joudutaan tulevana kesänä tekemään entistä tarkemmin, eikä välttämättä voida luvata neljän viikon yhtäjaksoisia vapaita.

Näin Kelan etuusjohtajan sijainen Antti Jussila arvioi koronakriisin vaikutuksia Kelan henkilöstön kesälomiin.

Kelan etuuskäsittely on yksi yhteiskunnan kriittisistä palveluista, joita koskee maaliskuun puolessavälissä voimaan tullut valmiuslakiin perustuva asetus loman siirtämisestä tai keskeyttämisestä.

Työnantaja voi asetuksen perusteella tarvittaessa keskeyttää työntekijän loman tai siirtää sen antamisen ajankohtaa yli normaalin direktio-oikeusajan eli vuosiloman kohdalla yli vapun ja syyskuun välisen ajan.

– Kelassa ei ole tarvetta siirtää lomia lokakuun puolelle, mutta ne painottuvat enemmän loppu- kuin alkukesään, Jussila sanoo.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan vuosilomasta pitää vähintään kaksi viikkoa olla yhtäjaksoista lomaa.

Yhteiskunnallisesti kriittisiä palveluita ovat myös muun muassa terveydenhuolto, poliisi- ja pelastustoiminta ja hätäkeskustoiminta.

Syyskuusta tavallista vilkkaampi lomakuukausi

On arvioitu, että koronakriisin seurauksena noin 60 000 lomautettua ja noin 70 000 yrittäjää hakee Kelan työttömyysetuuksia.

Jussilan mukaan Kelan tilannetta lomien osalta helpottaa se, että koronakriisin vuoksi otettavilla uusilla työntekijöillä ja vuosilomasijaisilla ei ole tänä kesänä lomaa.

– Toisaalta tilanne elää ja suunnitelmat elävät, ja työntekijätarvetta on mahdoton arvioida kovin pitkälle. Aivan uutena etuutena meille tuli hallituksen lisäbudjettiin sisältyvä tilapäinen epidemiatuki pienten lasten vanhemmille. Tästä ei ole vielä hallituksen esitystä, mutta se voi tulla jo ennen vappua toimeenpantavaksi. Nyt Kela rupeaa selvittämään esimerkiksi sitä, miten paljon sille voi olla hakijoita, ja miten paljon henkilökuntaa se vaatii.

Jussilan mukaan koronan iskeminen laajasti Kelan työntekijöihin vaikeuttaisi työtilanteen hallintaa.

– Olemme varautuneet hidastamaan kelalaisten mahdollista epidemiaa siirtymällä viikkoja sitten etätöihin.

Liittyy ensisijassa talvilomiin

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tarja Krögerin mukaan asetus loman siirtämisestä koskee ensivaiheessa rästissä olevia talvilomia, jotka pitäisi vuosilomalain mukaan pitää vappuun mennessä.

– Ne voidaan nyt siirtää myöhemmäksi. Eli vaikka työnantaja on jo hyväksynyt näitä pitämättömiä talvilomia, niihin päästään tämän asetuksen nojalla puuttumaan. Työnantaja voi sanoa, että vaikka on sovittu, että olet lomalla, niin nyt sitä lomaa siirretään tuonnemmaksi tai jopa keskeytetään jo aloitettu loma, Kröger kertoo.

Krögerin mukaan kesälomien siirroilla kesälomakauden jälkeiseen aikaan on vielä hieman aikaista spekuloida.

Hän muistuttaa, että kesälomien sijoittamisen aikaväli toukokuusta syyskuun loppuun on pitkä verrattuna siihen, mitä nyt on enää jäljellä talviloma-aikaa.

– Ja kaikki varmaan toivomme, että kun kesä koittaa, niin koronatilanne alkaa helpottaa.

Työnantajan pitää pystyä perustelemaan

Kröger painottaa, että siirtoja ja keskeytyksiä saa käyttää vasta sitten, kun normaalit työnantajan direktioon sisältyvät joustot eivät riitä.

Työnantajan pitää tosin sanoen pystyä perustelemaan, miksi loman siirto on välttämätön koronakriisin liittyvän työvoimapulan vuoksi.

– Pula henkilöstöstä voi puolestaan johtua siitä syystä, että on poikkeuksellinen tilanne joko runsaan potilasmäärän osalta tai siksi, että omaa henkilökuntaa sairastuu, eikä ole enää korvaajia.

Nykyinen asetus on voimassa huhtikuun puoliväliin. Valtioneuvosto on asetuksella pidentänyt sen voimassaoloaikaa 13. toukokuuta saakka.

Tällä hetkellä tämä niin sanottu jatkettu asetus on jälkitarkastuksessa eduskunnassa. Tämä käsittely on heti pääsiäisen jälkeen.

– Myöhemmässä vaiheessa saattaa tulla arvioitavaksi, riittääkö tämä aika toukokuun puoliväliin saakka.

Menot