fbpx
Uutiset

Neljävuotias K9-kortti pääsi tänä syksynä lukioon

Hattulalainen Maria Valo ja hämeenlinnalainen Anna Puhtila miettivät viime lukuvuoden parasta kulttuurikolahdusta.

-Vankilamuseo oli ihan ykkönen, kun mun isä ja pappa on olleet siellä töissä. Siellä oli hienoa käydä kattomassa, vaikka vankila onkin aina vankila, sanoo Valo.

-Varmaan taidemuseolla ne jotkut Vexi Salmen kokoelmat. Siellä oli ihan kivoja tauluja, muistelee Puhtila.

Sekä Valo että Puhtila olivat viime lukuvuonna yhdeksäsluokkalaisia ja kuuluivat K9-kortin kohderyhmään. Kulttuurikortilla pääsee ilmaiseksi tai alennuksella lukuisiin seudun kulttuurilaitoksiin ja tapahtumiin.

Kortti aloittelee nyt viidettä kauttaan. Se tarjoaa neljäkymmentä etua, joista ensimmäistä kertaa pääsevät osalliseksi myös lukiolaiset.

-Kesäfestareista ei saa alennuksia, mutta muuten niin sanotun lukiolaisten kulttuurikassikurssin suorittajat saavat lähes samat edut kuin K9-korttilaiset, kertoo Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX:n kulttuurituottaja Noora Herranen.

Anna löysi taidemuseon

Kouluihin on jaettu vuosittain noin 1200 kappaletta K9-korttia. Käyttö on lisääntynyt vuosittain siten, että 2005-2006 niihin lyötiin leima 1530 kertaa.

Kulttuuria ei kuluteta järin tasaisesti. Valtaosalle koululaisista riitti hyvin yksi kymmenen leiman kortti, kolmekymmentä nuorta haki ensimmäisen täytyttyä itselleen uuden kortin.

-Viime syksynä ajateltiin käydä kaikki museot läpi, että saadaan kortti heti täyteen, mutta sitten se vaan jotenkin jäi, naureskelee hämeenlinnalainen Sonja Kilpeläinen.

Anna Puhtilalla ei jäänyt. Hänestä tuli lukuvuoden superkäyttäjä 40 leimalla.

-Eniten kävin varmaan taidemuseossa, Galleria ARX:ssa ja Maximissa, listaa Puhtila.

Elokuvat olivat kortin selkein hitti. Maximissa käytiin istumassa yli 400 ja Tervakoskella reilut 40 kertaa. Ihan huonosti ei mennyt museoillakaan. Esimerkiksi Sibeliuksen syntymäkodissa korttia vilauteltiin viime kaudella kaksi kertaa useammin kuin edellisellä.

-Museoita en varmaan olis ikinä kiertänyt, jos ei olis ollu tota korttia, myöntää Maria Valo, joka löysi itsensä jopa Panssarimuseosta.

-Siellä on yksi mun kaveri töissä niin sen takia, hän hihittää.

Myös liikunta kortille

Jo nyt kortilla saa alennusta muutaman liikuntakeskusten kurssimaksuista, mutta kulttuurituottaja Noora Herranen visioi ruumiinkulttuurille vielä parempaa tulevaisuutta.

-Parhaillaan suunnitellaan yhteistyötä liikuntakortin kanssa, jolloin ensi syksynä käyttöön otettaisiin aika paljon laajempi paketti.

Myös kortinkäyttäjillä on omat toiveensa, joiden toteutumisesta ei tosin ole takeita. Maria Valo pitää piirtämisestä.

-En tiedä onko se kulttuuria, mutta piirustuskurssit maksaa ihan hirveästi enkä ole niihin voinut koskaan osallistua.

Anna Puhtilaa ja Sonja Kilpeläistä harmittaa se, että leffalipuista saa parin euron alennuksen Maximissa vain maanantaisin. Kaiken kaikkiaan kolmikko antaa kuitenkin kortille ideana kiitettävän arvosanan.

-Mä annan sille numeroksi jotain yhdeksän ja kymmenen väliltä. Se on ihan käytännöllinen, summaa Kilpeläinen. (HäSa)

Menot