Uutiset

Nenä haistoi maidon tuoksun

Hämeenlinnan Ruununmyllyn koulun kuudesluokkalaiset haistavat navetan tuoksuissa aidon maidon tuoksun, kun he vierailevat Tuuloksessa Marja ja Seppo Pulkin maatilalla.

Jonkun mielestä navetan hajut ovat kivoja ja tuttuja. Joku toinen suojaa nenäänsä, ettei tarvitsisi tuntea outoja hajuja.

– Rakastan eläimiä. Lehmät ovat ihan kivoja, mutta eniten tykkään koirista ja kissoista. Lehmiä ei voi ottaa syliin, Minttu Horppu kertoo ja kiirehtii rapsuttamaan eläimiä.

Kauanko lehmä elää?

Ruununmyllyläiset bongaavat heti suosikkinsa. Pulkkien lypsykarjan 13-vuotiaan Apila-seniorin elämässä kiinnostaa kaikki, ja kissanpentu Kasperi saa monta paijaajaa.

Emäntä Marja Pulkki kertoo, että Apila on tilan lemmikki ja maskotti. Se on lypsänyt elämänsä aikana yli 102 000 kiloa maitoa. Se oli Tuuloksen ensimmäinen lehmä, joka ylti satatonnariksi. Apila on siinäkin harvinaisuus, että se on poikinut peräti 11 kertaa.

– Kauanko lehmä elää? joku kysyy.

Vastaus on 5-6-vuotiaaksi, mikä tarkoittaa 3-5 lypsykautta. Ensimmäisen vasikkansa se saa 25 kuukauden ikäisenä.

Kysymykset jatkuvat: – Kuinka lehmä teurastetaan? Onko teillä vasikoita?

Kaupunkilaislapset ovat hyvin perillä maaseudun eläimistä. Melkein kaikki ovat käyneet mummulassa tai mökillä, jossa eletään normaalia maaseudun ja maatilan elämää.

Kutsu tuli sopivasti

Kasperi sylissään Johanna Harjula kertoo mummulassaan olevan kanoja, mutta aikaisemmin siellä oli myös lehmiä. Siksipä Harjula on jopa lypsänyt lypsykoneella.

Harvoin silti pääsee navettaan sisälle eläimiä rapsuttamaan ja karkean kielen nuoltavaksi. Moni viipyy navetassa, vaikka lehmiä pääsee katsomaan myös laitumelle ja tulee odotetun välipalan aika.

Matka jatkuu peruna- ja juurestilalle, jossa on luvassa tutustuminen myös viljanpuimuriin.

Opettajat Jari Heikkilä ja Merja Pajunen-Putti olivat heti valmiita tuomaan luokkansa maaseuturetkelle, kun Hämeenlinnan ja Tuuloksen MTK:sta tarjottiin siihen mahdollisuutta. Opetusohjelmassa onkin sopivasti tutustuminen maaseudun elämään.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic