Kolumnit Uutiset

Nenäkarvatrimmeri, kansantalouden peruspilari

Rakas joulupukki, olen niin huolissani kulutuskysynnän heikkenemisestä. Tuo ihmeessä kamerakännykkään liitettäväksi selfiekeppi!

Hommaa minulle interaktiivinen robottikoira (vain 69,95e). Tai ”rentouttava WheeMe-robotti”, joka on ”ainutlaatuinen ja antaa miellyttävän tunteen sekä ennaltaehkäisee stressiä”, mainoksesta luin.

Ehkä muistat sinäkin ajan, jolloin otimme valokuvia toisistamme. Lemmikit olivat eläviä. Ihmiset itse näkivät vaivaa antaakseen toisilleen miellyttävän tunteen.

Mutta silloin talous ei kai vielä ollutkaan näin kuralla. Emmekä tienneet mitä todella tarvitsemme. Tai meidän puolestamme ei tiedetty.

Tarkemmin (kansantaloutta) ajatellen olisi mukava, jos saisin nenäkarvatrimmerin, niskanhieronta- tai kasvohoitolaitteen. Vaikka tuskinpa jouluani pelastaa mikään muu kuin nelikopteri (kyllä vain, neli-!) ja tv-tikku.

Toivottavasti silmiisi ei osunut aikakauslehti Suomen Luonto, joka väitti tämän vuoden turhakkeeksi hyönteisansaa. Eli lastaapa rekeen yks semmoinenkin, suvi on jo ovella.

Suomalaiset ja vertaiskauppa 2014 –tutkimuksen mukaan jo 27 prosenttia suomalaisista aikoo ostaa tai harkitsee ostavansa joululahjansa tänä vuonna käytettynä. Älä mielellään paketoi minulle moisia. On mukavampi jättää käyttämättä ihka uusia tavaroita.

Jos et millään saa toiveitani täytettyä tai jos et keksi loppumaan päässeiden tuotteiden tilalle mitään luovaa ratkaisua kuten kirjaa, joka on aina luova ratkaisu, niin tee kuten runsaasta markkinointiviestinnästä päätellen tekevät yhä useammat vertaiskuluttajani: anna lahjaksi lahjakortti. Eli siirrä keksimisen tuska lahjan saajalle.

Itse asiassa sangen luovia ratkaisuja on tälläkin saralla keksitty. On kauppakeskuslahjakortteja, leffalahjakortteja, e-kirjalahjakortteja ja – usko tai älä! – prepaid-pankkikorttilahjakortteja.

Tuohon pankkikorttiin ladataan valinnainen summa. ”Lahjansaaja saa itse valita missä ja miten sen käyttää.” Eli raha on keksitty uudelleen.

Kai tuotakin keinoa on pakko ollut yrittää, kun taloudessa ei raha kierrä riittävästi, ja yhä useammalla sitä on liian vähän. Niillä joilla rahaa on, on myös kaikenlaista roinaa niin paljon, että uudenlaisten vimputtimien keksijöillä alkaa olla vitsit vähissä.

Varmaankin hyvin tuntemasi Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala on huolissaan joulumyynnistä, jonka arvo uhkaa pienentyä jo toista vuotta peräkkäin. Me kaikenikäiset kirkassilmät silkohapset kannattelemme kansantaloutta.

Aina oikein uskoa ei jaksa kapitalismiin, mutta eipä parempaakaan ole vielä keksitty. Jos rentoutusrobotteja jää yli, toimita yksi Elinkeinoelämän keskusliiton tulevalle puheenjohtajalle Matti Alahuhdalle, joka haastattelussa uskoi Suomesta voivan kehittyä merkittävä robottien tekijä.

Mielelläni uskon minäkin, kunhan nuo robotit eivät sitten valmista vain aktiivisuus- ja looprannekkeita tai verenkierrontehostajia.