Uutiset

Nepalilaisia voi auttaa katsomalla elokuvan

Nepalissa tarvitaan apua entistä enemmän, kun tiistaiaamupäivällä levisi tieto uudesta erittäin voimakkaasta maata ravistelleesta maanjäristyksestä. Nepal maana tuli monille suomalaisille tutuksi viimeistään viime vuonna, kun neljä nuorta miestä lähti autolla Nepaliin saadakseen huomiota maan ongelmille, kuten auttaakseen kastittomia ja paikallisissa turvakodeissa eläviä naisia. Matkasta syntyi täysin joukkorahoituksella tuotettu Autolla Nepaliin -dokumenttielokuva, jonka kaikki lipputuotot on koko ajan suunnattu nepalilaisten auttamiseksi. Alkuvuodesta elokuva palkittiin yleisön suosikiksi Jussi-gaalassa.

Aivan näin järkyttävien tapauksien seurauksena eivät elokuvantekijät uskoneet, että heidän elokuvansa päätyy työvälineeksi nepalilaisten auttamiseksi.

Elokuvan tuottaja Mikael Hautala vakavoituu kuulleessaan, että hänelle projektin kautta läheiseksi tulleessa Nepalissa on jälleen sattunut erittäin voimakas maanjäristys. Hänen kanssaan haastattelusta ehdittiin sopia vain hetki ennen surullisia uutisia.

– Voi hyvänen aika… Se on niin köyhä maa, ja sitten ovat vielä nämä maanjäristykset. Tulee kestämään todella kauan ennen kuin siellä asiat saadaan edes jollain tavalla kuntoon. Oma pelkoni on, että länsimaat suuntaa katseensa sieltä pois aivan liian nopeasti, Hautala toteaa.

Ennen kuin viimeisimmästä järistyksestä oli tietoa, elokuvaa esitettiin eilen maanantaina hyväntekeväisyysnäytöksissä elokuvateattereissa Lahdessa ja Helsingissä sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa. Samoin oli tiedossa jo ennen tiistaita, että tulevana sunnuntaina elokuvaa esitetään yhdessätoista Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan elokuvateatterissa, kuten Seinäjoella, Vaasassa, Kauhavalla, Kurikassa ja Ähtärissä. Teatterit eivät ota lipputuloista mitään itselleen, vaan kaikki sunnuntaisen näytöksen tuotot menevät nepalilaisten auttamiseen.

Hautala iloitsee, että pohjanmaan elokuvateatterit ovat lähteneet mukaan hyväntekeväisyysnäytöksiin. Yhteensä elokuvateattereiden saleihin mahtuu yli 1700 katsojaa.

– Elokuvaa tehdessä ei käynyt mielessä, että jotain tällaista voisi tapahtua. Tavallaan on hyvä asia, että tämä elokuva on jo olemassa: Uskon, että Nepal tulee lähemmäksi suomalaisia nyt kuin jos tätä elokuvaa ei olisi. Toivon, että elokuva rohkaisee ihmisiä auttamaan ja on työkaluna hyvään niin kuin koko projekti tarkoituksena on alunperin ollutkin, Hautala toteaa.

Pelkästään jo 25. huhtikuuta iskeneessä maanjäristyksessä menehtyi yli 8000 ihmistä. YK:n mukaan maanjäristyksellä on suoria vaikutuksia yli 6,5 miljoonan ihmisen elämään Nepalissa.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic