fbpx
Uutiset

Netanjahu ryöpytti Irania YK:ssa, Iran pitää Israelin syytöksiä naurettavina

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun esiintyminen YK:n yleiskokouksessa keskittyi totuttuun tapaan maan verivihollisen Iranin ryöpyttämiseen. Netanjahu syytti Irania salaisen atomivaraston piilottelusta ja vannoi, ettei Israel anna Iranin kehittää ydinaseita.

– Iran ei ole hylännyt tavoitettaan kehittää ydinaseita. Israel ei koskaan anna hallinnon, joka ajaa meidän tuhoamme, kehittää ydinaseita. Ei nyt, ei 10 vuoden päästä, ei koskaan, Netanjahu julisti.

– Israel tekee mitä sen täytyy puolustaakseen itseään Iranin aggressioita vastaan. Minkä Iran piilottaa, sen Israel löytää.

Netanjahu hyödynsi puheenvuorossaan havaintovälineitä, kuten valokuvia ja karttoja. Hän piti esillä kuvaa “viattoman näköisestä kiinteistöstä” Teheranissa, jonka pääministeri sanoi todellisuudessa olevan salainen atomivarasto, jossa säilytetään valtavia määriä Iranin ydinaseohjelmaan liittyviä tarvikkeita ja materiaaleja. Netanjahun mukaan kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n olisi tarkastettava rakennus.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif piti Netanjahun väitteitä naurettavina. Hänen mukaansa IAEA:n tarkastukset ovat aiemminkin paljastaneet Israelin väitteet valheellisiksi.

– Netanjahun täytyy selittää kuinka Israel, ainoa maa alueellamme jolla on ydinaseita, voi niin kyynisesti esittää syytöksiä maata kohtaan, jonka ydinohjelman rauhanomaisuuden IAEA on toistuvasti vahvistanut, Zarif sanoi Netanjahun puheenvuoron jälkeen.

Netanjahu myös kiitti puheenvuorossaan lämpimästi Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia siitä, että tämä päätti vetää Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta. Israel vastustaa jyrkästi vuonna 2015 solmittua sopimusta, jonka se katsoo antavan Iranille liikaa siimaa.

Asiasanat

Menot