Uutiset

Netissä niitä nuoria neuvotaan

Dear 16-year-old me
. Näillä sanoilla alkaa viisiminuuttinen videopätkä, joka on Youtubessa katsottu jo lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Jokaisella meistä on varmasti jokin viesti 16-vuotiaalle itsellemme. Opiskele ahkerammin, älä ota sitä permanenttia, älä ihastu siihen sydäntenmurskaajaan. Tämän videon ihmisillä viesti on toisenlainen. Se kertoo melanoomasta, syövästä, jonka he ovat saaneet.

Punaisiksi korventuneet olkapäät eivät tunnu suurelta asialta; punoitus katoaa aikanaan paljastaen altaan kesäisen rusketuksen. Jos vain tietäisimme paremmin. Pahoin poltettu iho ennen 18. syntymäpäivää tuplaa mahdollisuuden sairastua melanoomaan, kerrotaan videolla.

27-vuotias Megan näyttää arpeaan ja toivoo, että olisi käyttänyt aurinkovoidetta. Sarin aviomies David puolestaan hävisi taistelun melanoomaa vastaan vain 32-vuotiaana.

Nuorille suunnatut valistuskampanjat tehdään yleensä aivan vääristä lähtökohdista. Opettajanpöydän takaa pidetty luento kasvisten terveellisyydestä ei saa suuria nuorisojoukkoja vaihtamaan hampurilaisia lounassalaatteihin. Lisäarvoa kampanjalle tuskin antavat kieli poskessa väännetyt animaatiohahmot puhuvista porkkanoista ja tomaateista.

Melanoomasta kertova nettivideo on malliesimerkki siitä, miten tärkeä tieto saadaan uppoamaan nuorten muistiin. Viiden minuutin aikana video nostaa kyyneleet silmiin, mutta kutkuttaa myös nauruhermoja. Video ei saarnaa, se kertoo oikeiden ihmisten tarinoita realistisesti, ei kuitenkaan mörköjä maalaillen. Päällimmäiseksi tunteeksi ei jää paniikinomainen pelko auringonsäteitä kohtaan, vaan selviytyjien hymyt.

Videon tehokkuus perustuu myös siihen, ettei sitä tuputeta nuorille väkipakolla, vaan play-nappulan klikkaaminen on nuoren oma päätös. Linkkiä jaetaan eteenpäin Facebookin, blogien ja muun sosiaalisen median kautta nuorten omasta toimesta. Tarvitaan vain kampanja, joka aidosti koskettaa nuoria.

On suorastaan nuorten aliarvioimista luulla vuosia vanhojen mainoskampanjoiden purevan vuoden 2011 nuoriin. 16-vuotiaiden arkielämä on niin täynnä visuaalista tykitystä, etteivät pahvipohjille painetut iskulauseet juuri hetkauta. Tarvitaan tietoa, taitoa ja etenkin nykynuorten ymmärtämistä.

Tänään on
kesäloman ensimmäinen päivä. Suvivirret on laulettu, todistukset nakattu keittiönpöydälle ja juhlakoltut vaihdettu kesähepeneisiin. On aika valloittaa hiekkarannat, lentopallokentät ja nurmikot.

Dear someone. Älä kuvittelekaan, että saat perheen nuorison sivelemään aurinkovoiteen ihollensa päivittäisellä nalkuttamisellasi. Älä kuvittele, että saisit mitään muutakaan viestiä perille sormea heristäen tai ääntä korottaen. Muistat varmaan, millainen olit itse 16-vuotiaana. Mieti, millaista kohtelua itse toivoit silloin aikuisilta, äläkä jatka nuorten aliarvioimisen kierrettä.

laura.kuivalahti@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.1.2020