fbpx
Uutiset

Nettilääkäri pätkii potilasjonot

Paikkakunnallamme ei lehtitietojen mukaan olla oikein innostuttu nettilääkäristä. Kummallista, nettihän on nykyaikaa.

Moni valituttaa koneella itselleen elämänkumppanin tai jopa kansanedustajaehdokkaan. Miksi nykytekniikkaa ei muka voisi käyttää lääkekuurien ja sairaslomien määräämiseen?

Tautikone voisi toimia vaalikoneen tapaan. Asiakas vastaa esitettyihin kysymyksiin esimerkiksi näin:

Pistääkö rintaan?

1. erittäin paljon ja usein, 2. silloin tällöin, 3. en osaa sanoa, 4. ei koskaan, 5. kysykää kotiväeltä.

Rastitettavia kysymyssarjoja taudin laadun selvittämiseksi voi jatkaa, kunnes lääkäri kykenee diagnosoimaan sairauden laadun ja määräämään hoidon, lääkityksen ja sairasloman keston.

2000-luvun viestintäteknologia mahdollistaa myös kamerakännykän kytkemisen nettiin. Mikäpä olisi käytännöllisempää kuin lähettää kuva lääkärille mätäkuussa äityneestä ajoksesta, liikavarpaasta, kesäfestareiden suojaamattomassa tilapäissuhteessa ryvettyneestä elimistöstä tai vaikkapa harmittomalta näyttävästä, mutta tulehtuneesta hirvikärpäsen puremasta.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tohtori voisi verrata potilaan lähettämää kuvaa terveeseen vastaavaan ja todeta taudin vakavuuden.

Oikeastaan lääkärikin alkaa tulla tietoyhteiskunnan terveydenhuollossa tarpeettomaksi, kone hoitaa.

Pääosa sairauksista on läpikotaisin tuttuja kremppoja, joiden hoito on vakiintunut. Tulehtuneeseen kurkkuun ja kuumeeseen määrätään satsi V-Pen megaa ja tilkkeeksi Buranaa.

Kun potilas on syöttänyt koneelle oireensa ja täydentänyt sairaskertomustaan vielä kuvilla, tietokone analysoi murheet ja lähettää reseptin apteekin sähköpostiin ja sairaslomalapun suoraan työnantajan palkanlaskentaan.

Suomessa on pidetty lukemattomia seminaareja ja kriisipalavereita julkisen terveydenhuollon ongelmista. Hoitopaikkoja ei ole tarpeeksi, lääkärit ja hoitsut nääntyvät, burnout piinaa valkotakkiväkeä.

Lääkäreistä tosin muutamat elpyvät ihmeellisesti jo iltapäivällä ja jaksavat aloittaa uuden työrupeaman yksityisvastaanotoillaan. He ovat kahden työpaikan loukussa.

Julkisen terveydenhuollon edelleen kriisiytyessä ei nettilääkäriä kannata sivuuttaa keinovalikoimista. Virtuaalilääkäri voi päästää monet kivulloiset pahasta ja hoitotakuukin toteutuu.

Päättymättömät jonot lyhenisivät ja vasta, kun ihminen on todella kipeä, raahauduttaisiin viimeisillä voimilla lääkäriin.

Monet otilla käyvät eivät edes ole kovin huonoina, oletettu sairaus on enemmän virtuaalista kuin todellista.

Tällaiseen tepsii virtuaalilääkäri vallan mainiosti.

JUKKA VIITANIEMI

Menot