Uutiset

Nettipiraatit löysivät hämeenlinnalaisyhtyeen levyn

Jazzin ja progen välisillä utuisilla vesillä seilaavan Mist seasonin musiikki on saanut yllättävää vastakaikua myös Kiinasta. Yhtyeen viime marraskuussa julkaistu esikoislevy on nimittäin imuroitavissa ainakin seitsemältä piraattimusiikkia myyvältä tai jakelevalta kiinankieliseltä nettisivulta.

– Oli aikamoinen shokki löytää omaa musiikkia piraattisivuilta, kun Googlella etsin, mitä meistä maailmalla sanotaan, yhtyeen rumpali Kimmo Pörsti sanoo.

Levyn yhdessä progeguru Tommi Liuhalan kanssa tuottanut Pörsti on hämillään hämeenlinnalaisjazzin yllättävästä suosiosta itämailla.

– Onhan se kieltämättä imartelevaa, jos meidän vaatimattomasta musiikista pidetään siellä asti, Pörsti sanoo.

Koska näiltä piraattisivuilta ei muitakaan suomalaisia tunnu löytyvän, on Mist season helppo julistaa jopa Kiinan suosituimmaksi suomalaisbändiksi.

– Mutta vakavasti puhuen, niin ei meiltä ole lupia musiikin jakeluun kysytty. En tiedä, peritäänkö musiikkitiedostojen kopioinnista rahaa, mutta jos niin tehdään, niin musiikin tekijöillekin kuuluisi korvaus.

Kuka vei levyn Kiinaan?

Mist Seasonin levyllä on jakelija vain Suomessa. Muualle maailmaan levyä on lähetetty yksittäiskappaleina radioasemille, musiikkiarvostelijoille ja faneille aina Brasiliaa ja Meksikoa myöten.

Se, miten levy on kiinalaisille piraattimarkkinoille päätynyt, on suuri arvoitus. Nettisivujen päiväyksen mukaan levy on pantu jakoon tammikuussa, vain pari kuukautta julkaisemisen jälkeen.

– Levyllämme on kappale nimeltä Hong Xi Road 19, joka on oikea osoite. Ehkä kiinalainen osoite on herättänyt huomiota netissä, Pörsti arvelee.

– Levyhän on puhdasta instrumentaalimusiikkia ja sellaisena helposti lähestyttävää myös Kiinassa.

Mitään järeitä vastatoimia yhtye ei ole suunnittelemassa. Kiina on villiä itää ja Pörstin mukaan mahdollisuudet saada levy pois jakelusta ovat hyvin pienet.

Toistaiseksi Mist season voikin vain toivoa, että piraattisuosio Kiinassa kasvaisi niin suureksi, että joku keksisi kutsua yhtyeen soittamaan paikallisille jazz-festivaaleille. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020