Uutiset

Nettipokerista on leikki kaukana

Nettipokerin pelaaminen on riistäytynyt käsistä, ja siksi sen pelaamista Suomessa olisi rajoitettava tai peli tulisi kokonaan kieltää. Näin arvioi kansanedustaja Matti Ahde (sd.).

Äänessä on henkilö, jolla on syvällistä tietoa pelaamisesta. Ahde on Veikkauksen entinen toimitusjohtaja, ja tätä nykyä hän on Valtioneuvoston Rahapelifoorumin puheenjohtaja.

Ahde ei ole asialla yksin, sillä hänen mukaansa nettipokerin pelaamisen rajoittamisen tai jopa kokonaan kieltämisen takana on Rahapelifoorumin kansanedustajien yksimielinen tuki.

Niin ikään sosiaalidemokraatti, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen torjuu puoluetoverinsa ehdotuksen. Nettipokeri ei ole laitonta tai rikollista lapsipornon tapaan, ja siksi Huovisen mielestä pelaaminen saa jatkua. Ministeri haluaa valistuksella torjua pelaamisesta seuraavia ongelmia.

Ahteen ja Huovisen puheenvuoroissa tiivistyy kaksi linjaa, kiellot ja valistus. Kumpi linja puree, siitä on aika pitkälle kyse.

Kukaan ei tarkkaan voi tietää, miten suuret rahasummat nettipokerissa liikkuvat. Yksi asia on joka tapauksessa aivan varma: nettipokerissakin ylivoimaisesti suurin voittaja on aina pelin pyörittäjä. Suomesta valuu uhkapelirahaa kansainvälisille pelikihoille.

Veikkauksen varovaisen arvion mukaan suomalaiset pelaavat nettipokeria vuosittain sadalla miljoonalla eurolla. Summa on kieltämättä järkyttävän suuri.

Nettipokeri on Suomen toiseksi pahin peliriippuvuuden aiheuttaja ainakin peliongelmaisten auttavan puhelimen tilastojen valossa. Peliongelman kanssa on pulassa yleensä parikymppinen mies.

Tässäkin asiassa on sittenkin tärkeintä torjua itse ongelmaa. Mikä saa nuorukaisen pelaamaan itsensä pahimmassa tapauksessa elinikäiseen talousahdinkoon?

Jokaisen pelaajan silmissä kangastelevat tietysti suuret voitot. Voiton kaava on sinänsä yksinkertainen. Kun pelaaja on sattunut voittamaan 100 eurolla 1 000 euroa, hän voisi voittaa 10 000 eurolla jo 100 000 euroa.

Maailmansivu ihmistä on kiehtonut rikastuminen hokkuspokkustempuilla. Mikä tahhansa rehellinen työ tuottaa pelivoittojen huimiin odotuksiin verrattuna rahaa vähän ja sitäkin tuskallisen hitaaseen tahtiin. Uhkapeli on kovien miesten seksikästä työtä!

Uhkapeli, myös nettipokeri, on oikotie onneen. Todellisuudessa tällaista tietä ei ole olemassakaan. Pelaaja puhuu aina voitoistaan, ei koskaan tappioistaan.

Kaikkien uhkapelien vaaroista tulisi jakaa valistusta nykyistä enemmän. Vastuu on myös kodeilla. Isien ja äitien asia on kasvattaa lapsia ymmärtämään pelimaailman totiset vaarat.

Viestintäjohtaja Ilkka Juvan mukaan Veikkaus voi pyörittää nettipokeria, jos niin parhaaksi katsotaan. Kotimainen pokerikaan ei ole ongelmaton vaihtoehto.

Nettipokerin täyskieltoa ei ole helppo toteuttaa. Onko se mahdollista lainkaan, tästä kiistelevät varsinkin pelaajat.

Päivän lehti

21.1.2020