Uutiset

Neuvoa-antavat jäsenäänestykset kiinnostavat suomalaisia puolueita

Neuvoa-antava jäsenäänestys puheenjohtajasta kasvattaa suosiotaan suomalaisissa puolueissa. Äänestys on parhaillaan menossa vasemmistoliitossa, mutta ajatus kiinnostaa muitakin puolueita.

Perussuomalaisten ei tarvitse miettiä vaalitavan muuttamista, sillä puolueessa kaikki jäsenet saavat äänestää puheenjohtajaa tulemalla puoluekokoukseen.

– Ei ole järkevää edes miettiä neuvoa-antavaa jäsenäänestystä. Siitä tulisi vain kaksinkertainen äänestys, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Vihreillä taas on pysyvä päätös siitä, että puheenjohtajasta järjestetään jäsenäänestys, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi. Viime vuosina äänestystä ei ole tarvittu, koska puheenjohtaja Ville Niinistölle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita.

Keskustassa päätettiin kymmenisen vuotta sitten, että neuvoa-antava äänestys voidaan järjestää, jos puoluehallitus niin päättää. Tähän mennessä sitä on kokeiltu kerran, vuonna 2012. Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen taas kertoo, että neuvoa-antava jäsenäänestys nousee esille aika ajoin.

Päivän lehti

9.8.2020