Uutiset

Neuvostojärjestelmä räjähti Tshernobylissä

Tsernobylin ydinvoimalan räjähdys Neuvostoliitossa, nykyisen Ukrainan alueella oli huhtikuussa 1986 historian pahin ydinonnettomuus.

Turmasta saatiin 20 vuotta sitten ensimmäiset hajanaiset ja erittäin epävarmat tiedot maailmalle Ruotsin kautta.

Mittasuhteet paljastuivat vasta vähin erin. Uutistoimisto Tass kiisti ensin kaikki tiedot länsimaisena panetteluna ja jatkoi sitten viikkokausia turman vaikutusten vähättelyä.

Onnettomuuden vaiheita ja siihen johtaneita syitä on selvitelty erittäin laajasti. Voimalaitoksen henkilöstö on saanut päälleen enimmät syytökset. Laitoksen koekäyttö oli vastuutonta. Turvamääräyksistä ei välitetty voimalaitoksessa tuon taivaallista. Puutteellisiksi mainittuja varojärjestelmiä oli olemassa, mutta kukaan ei etukäteen osannut varautua siihen, että ne voitaisiin kohtalokkaasti ohittaa.

Yksittäisistä onnettomuuden syistä – yleisen hutiloinnin lisäksi – on jäänyt päällimmäiseksi voimalaitoksen rakenne. Epävakaaksi mainitun, grafiittihidasteisen reaktorin ympäriltä puuttui vankka suojarakennus, joka olisi estänyt ainakin osittain radioaktiivisten aineiden leviämisen ilmakehään.

Jotta kaikki olisi mennyt pieleen, myös pelastustyöt ja onnettomuusalueen evakuointi sujuivat vain pahojen vaikeuksien kautta. Ensimmäiset pelastusmiehet menivät suoraan surman suuhun, mikä jää neuvostojärjestelmän historiaan yhtenä sen surullisimmista luvuista.

Turman raskaimmat vaikutukset olivat inhimillisiä ja taloudellisia, mutta katastrofi nakersi rajusti koko neuvostojärjestelmän perustaa.

Neuvostoliiton viimeiseksi jäänyt presidentti Mihail Gorbatshov pitää perjantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan avoimesti Tshernobylin räjähdystä suoranaisena syynä järjestelmän romahtamiseen viisi vuotta myöhemmin.

Gorbatshov torjuu päättäväisesti kriitiikin, jonka mukaan neuvostoviranomaiset eivät tunnustaneet onnettomuude laajuutta. Hänen mukaansa ”tosiasiassa kukaan ei tiennyt totuutta, ja siksi kaikki yrityksemme saada kattavaa tietoa olivat turhia”.

Mihail Gorbatshov tulee avoimesti tunnustaneeksi, että jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1986 Neuvostoliiton johto ajelehti täysin tuuliajolla ja lopulta olikin ihme, että järjestelmän kulissit kestivät niinkin kauan. Vuonna 2006 tunnustus ei enää ole iso uutinen, mutta sen merkitystä ei pidä väheksyä.

Tshernobylin ydinturma avasi Gorbatshovin mukaan tietä laajemmalle ilmaisunvapaudelle. Virallinen totuus paljastui karmealla tavalla valheelliseksi.

Mikä on muuttunut entisessä Neuvostoliitossa? Esimerkiksi Ukrainan tie ja on johtanut demokratiaan, mutta Valko-Venäjällä ja osittain myös Venäjällä kukoistavat neuvostojärjestelmän tiedonpanttausperiaatteet. Yhden totuuden politiikka on voimissaan, kun johtavat tiedotusvälineet ovat vallanpitäjien valvonnassa.

Päivän lehti

9.4.2020