fbpx
Uutiset

New York Times: Trumpin hallinto neuvotteli Venezuelan opposition kanssa vallankaappauksesta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto neuvotteli viime vuonna salaa Venezuelan armeijan kapinallisten upseerien kanssa Venezuelan presidentin Nicolas Maduron syrjäyttämisestä, kertoo New York Times. Sen mukaan keskusteluja käytiin viime vuoden lopulla, mutta lopulta yhdysvaltalaiset luopuivat ajatuksesta.

Vallankaappausta suunnitelleet upseerit olisivat kaivanneet Yhdysvalloilta lähinnä materiaalista apua, kuten salattuja radioyhteyksiä. Yhdysvaltojen armeijan osallisuudesta mahdolliseen vallankaappaukseen ei keskusteltu.

Lehti perustaa uutisensa 11 amerikkalaisen viranomaisen ja yhden venezuelalaisen neuvotteluosapuolen haastatteluihin.

Yhdysvaltalaisten intoa osallistua kaappaussuunnitelmaan vähensi se, että yksi venezuelalaisista neuvottelijoista oli yhdysvaltalaisten pakotelistalla korruption vuoksi. Lisäksi montaa muutakin Venezuelan asevoimiin kuuluvaa on syytetty osallisuudesta muun muassa kidutukseen, huumekauppaan ja voimankäyttöön siviilejä vastaan.

Yhdysvaltalaiset pitivät myös neuvottelukumppaneidensa suunnitelmia huterina.Tieto nostattaa levottomuuttaTieto Trumpin hallinnon halusta neuvotella Venezuelan potentiaalisten vallankaappaajien kanssa aiheuttanee levottomuutta sekä Venezuelassa että muualla latinalaisessa Amerikassa.

Yhdysvallat sotkeutui alueella 1900-luvun aikana lukuisiin vallankaappauksiin kuten Chilen diktaattorin Augusto Pinochetin vallankaappaukseen vuonna 1973. Lisäksi se oli tukemassa muun muassa Nicaraguan contrasissejä 1980-luvulla.

Likaiset operaatiot muiden maiden sisäpolitiikkaan vaikuttamiseksi ovat pilanneet Yhdysvaltojen maineen monessa Etelä- ja Väli-Amerikan maassa.

– Tieto putoaa alueelle kuin pommi, arvioi lehdelle Mari Carmen Aponte, joka johti Yhdysvaltojen ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan osastoa edellisen presidentin Barack Obaman kauden lopulla.


https://www.nytimes.com/2018/09/08/world/americas/donald-trump-venezuela-military-coup.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

Asiasanat

Menot