fbpx
Uutiset

New Yorkin osavaltio suunnittelee neitsyystestien kieltämistä

Räppäri T.I. eli Clifford Harris aiheutti kuohuntaa, kun hän sanoi saattavansa tyttärensä neitsyystesteihin vuosittain. Nyt testit halutaan kieltää. Kuva: ERIK S. LESSER
Räppäri T.I. eli Clifford Harris aiheutti kuohuntaa, kun hän sanoi saattavansa tyttärensä neitsyystesteihin vuosittain. Nyt testit halutaan kieltää. Kuva: ERIK S. LESSER

New Yorkin osavaltion parlamentti harkitsevat neitsyystestien kieltämistä.

Suunniteltu panna kieltäisi lääkäreitä tarkistamasta, onko naisten immenkalvo ehjä vai revennyt. Testillä pyritään selvittämään, onko nainen harrastanut emätinyhdyntää vai ei.

Testejä tehdään Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ainakin 20 valtiossa maailmanlaajuisesti. Sekä WHO että YK ovat vaatineet testauksen lopettamista koko maailmassa.

– Lääketieteellisesti tarpeettoman, usein kivuliaan, nöyryyttävän ja traumaattisen käytännön on loputtava, YK sanoi viime vuonna.

Asiantuntijoiden mukaan immenkalvo voi venyä tai revetä seksin aikana, mutta myös urheilun tai tamponin käytön seurauksena. Osa naisista myös syntyy ilman immenkalvoa.

WHO:n mukaan testauksia tehdään eniten Aasiassa, Lähi-idässä ja osissa Afrikkaa ja sen tarkoitus on arvioida naimattomien naisten hyveellisyyttä ja sosiaalista arvoa.

– Se on pesiytynyt syvään juurtuneisiin naisia ja tyttöjä syrjiviin järjestelmiin. Se vahvistaa sosiokulttuurisia normeja, jotka säilyttävät naisten epätasa-arvoa ja palvelevat naisten kontrollointia, järjestö sanoi kannanotossaan.

Räppärin kommentti herätti keskustelun

Neitsyystesteistä ei käyty julkista keskustelua ennen kuin räppäri T.I. eli Clifford Harris kertoi hiljattain, että hänen 18-vuotiaan tyttärensä on käytävä tutkituttamassa immenkalvonsa vuosittain. Kohun aiheuttanut räppäri sanoi myöhemmin, että hänen kommenttinsa oli ymmärretty väärin ja irrotettu kontekstista.

– Olin kauhistunut ja minua ällötti, lakialoitteen viime viikolla tehnyt New Yorkin osavaltion parlamentin demokraattijäsen Michaelle Solages sanoi.

Vastaavanlainen lakialoite on vireillä myös osavaltion senaatissa. Lakialoitteen käsittelylle ei vielä ole varattu päivämäärää.

Yhdysvalloissa tehtyjen raporttien mukaan liittovaltion alueella ei ole olemassa yhtään neitsyystestejä kieltävää lakia. New Yorkin osavaltion kuvernöörin toimisto on ilmoittanut tukevansa lakialoitetta.

– Käytäntö on häiritsevä, sillä ei ole lääketieteellistä arvoa, eikä sen pitäisi olla vaihtoehto tässä tai missään muussakaan osavaltiossa, sanoi kuvernöörin sihteeri Melissa DeRosa lausunnossa Thomson Reuters -säätiölle.

Menot