fbpx
Uutiset

New Yorkissa syöksytulvat ja rankkasateet ovat vaatineet useita uhreja

New Yorkin kaupungissa ihmisiä evakuoitiin veden valtaan joutuneilta metroasemilta. Kadut ja tiet tulvivat, ja ihmisiä on kehotettu pysymään suojassa.
Yhdysvaltojen kansallisen sääpalvelun (NWS) varoituksen mukaan Ida voi tuoda mukanaan myös pyörremyrskyjä. Vaarassa ovat Connecticutin osavaltion eteläosa, New Jerseyn pohjoisosa ja New Yorkin osavaltion eteläosa.
Yhdysvaltojen kansallisen sääpalvelun (NWS) varoituksen mukaan Ida voi tuoda mukanaan myös pyörremyrskyjä. Vaarassa ovat Connecticutin osavaltion eteläosa, New Jerseyn pohjoisosa ja New Yorkin osavaltion eteläosa. Lehtikuva/ / Getty Images / AFP / DAVID DEE DELGADO

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungissa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa syöksytulvissa, kertoo poliisi. Kuolleiden joukossa on muun muassa kaksivuotias lapsi.

Kansallisen sääpalvelun NWS:n mukaan New Yorkin keskuspuistossa oli satanut vettä yhden tunnin aikana 80 millimetriä.

Keskuspuiston sademäärä oli samalla uusi ennätys, kertoo uutiskanava CNN. Edellinen ennätys oli peräisin vuodelta 1927. Keskuspuiston säähavaintoja on kerätty aina vuodesta 1869 lähtien.

Samalla kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun New Yorkiin kaupunkiin on annettu syöksytulvavaroitus.

Myös Newarkissa New Jerseyssä tehtiin uusi kaikkien aikojen sademääräennätys.

New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochul on julistanut osavaltioon hätätilan. Trooppiseksi matalapaineeksi heikentynyt hirmumyrsky Ida on tuonut mukaan pahoja tulvia New Yorkin kaupunkiin ja muuallekin Yhdysvaltojen koillisosiin.

Syöksytulvien vuoksi ihmisiä on evakuoitu muun muassa New Yorkin metroasemilta, kertoo CNN.

–  Siirtykää heti suojaan. Ilmassa lentävät rojut ovat vaarallisia, jos ette ole suojassa. Pysykää alakerroksissa, älkääkä menkö lähelle ikkunoita, neuvoivat New Yorkin pelastusviranomaiset kaupunkilaisia Twitterissä.

Pelastusviranomaiset varoittivat niin ikään, että kaduilla on paikoitellen niin paljon vettä, ettei niille pidä mennä.

–  Älkää yrittäkö ajaa tulvavesien läpi, koska ette voi tietää, kuinka syvää siinä on. Kääntykää mieluummin ympäri, niin ette huku, viranomaiset evästivät.

Osavaltion lentokentiltä on peruttu satoja lentoja ja lukuisia valtateitä on suljettu. New Yorkin kaupungissa teitä on suljettu muun muassa Manhattanilla, Bronxissa ja Queensissa.

Luvassa myös pyörremyrskyjä

Kansallisen sääpalvelun varoituksen mukaan Ida voi tuoda mukanaan myös pyörremyrskyjä. Vaarassa ovat Connecticutin osavaltion eteläosa, New Jerseyn pohjoisosa ja New Yorkin osavaltion eteläosa.

Annapolisissa, noin 30 kilometrin päässä Yhdysvaltain pääkaupungista Washingtonista, pyörremyrsky repi puita irti juurineen ja katkoi sähkölinjoja. Marylandissa puolestaan 19-vuotias nuorukainen kuoli ja yksi ihminen oli kateissa syöksytulvan jäljiltä.

Idan odotettiin vielä torstaina jatkavan matkaansa kohti Uuden-Englannin aluetta.

Ida saapui Yhdysvaltojen eteläosiin sunnuntaina toiseksi voimakkaimpana neloskategorian hirmumyrskynä. Se on myös aiheuttanut valtavia omaisuusvahinkoja ja vienyt sähköt yli miljoonalta ihmiseltä.

Asiasanat

Menot