fbpx
Uutiset

Niikon kohutut Kiina-yhteydet voivat johtaa kansanedustajille annettaviin ohjeisiin – Tuomioja: "Tämä ei sisällä mitään epäluottamusta"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) selvitti Kiina-yhteyksiään valiokunnalle.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) kohutut Kiina-yhteydet saattavat johtaa kansanedustajille ja etenkin ulkoasianvaliokunnan jäsenille annettavaan ohjeistukseen. Se koskisi sitä, miten hoidetaan kanssakäymistä ulkovaltojen ja niiden yritysten sekä ulkovaltojen kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

– Kanssakäyminen on luonnollista, ja se kuuluu työhön. Mutta voi olla, että se vaatii jotakin ohjeistusta ja periaatteiden läpikäymistä. Mitään varsinaista ohjeistusta ei ole tähän mennessä ollut, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi tiistaina.

Neuvoja tällaisissa asioissa on saatu Suojelupoliisista, jonka kanssa myös Niikko on Tuomiojan mukaan ollut yhteydessä.

Niikko antoi tiistaina oman selvityksensä Kiina-yhteyksistään valiokunnalle ja vastasi valiokunnan jäsenten esittämiin kysymyksiin.

– Lopputulos oli se, että emme tule tähän tapaukseen sinänsä palaamaan, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mukaan Niikon tapauksesta käydään vielä keskustelua kaikkien eduskuntaryhmien kanssa. Hän arvioi, että siellä varmasti halutaan käydä läpi samaa aineistoa, mitä valiokunta kävi läpi tiistaina.

Tämä ei sisällä mitään epäluottamusta eikä sellaista käsitelty nyt. Olemme kylläkin varautuneet siihen, että keskustelu jatkuu, jos on tarvetta, Tuomioja sanoi.

Yrityskytköksestä nousi kohu

Suomen Kuvalehti kertoi tammikuussa Niikon yrityskytköksestä kiinalaisten kanssa ja Yle jo aiemmin kiinalaisesta vaalirahasta, jonka Niikko muutti vaalilainaksi.

Niikko on myöntänyt kiinalaiset yritys- ja vaalilainayhteydet, mutta painottanut, ettei häneen ole kohdistettu vaikuttamisyrityksiä.

Suomen Kuvalehden mukaan Niikolla oli ollut tiedettyä syvempi kytkös kiinalaisyritykseen, jonka toimintaa hän on myös edistänyt poliitikon roolissaan.

Kyse oli Kiinan valtion tukemasta Realmax Group -teknologiakonsernista. Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) olivat yhtiön perustajaosakkaina 2017, kun yhtiö investoi toimipisteeseen Vantaalla.

Heidän lisäkseen perustajaosakkaana oli Kiinan kansalainen Hang Si.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei ollut käynyt ilmi hänen sidonnaisuusilmoituksista.

Niikko on myöhemmin kertonut omistaneensa Realmaxin osakkeita vain neljän kuukauden ajan sen perustamisen jälkeen. Hän on kertonut luopuneensa osakkeista eturistiriitojen välttämiseksi samaan aikaan, kun oli perustamassa eduskuntaan vienninedistämisfoorumia.

Nikko on sanonut ilmoittaneensa kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistuksensa.

Hän on perustellut, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa sidonnaisuusilmoituksissa, minkä vuoksi omistusta Realmaxissa ei ollut tarvetta ilmoittaa.

Vaalituki muuttui lainaksi

SK kertoi myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen. Maaliskuussa 2019 Ylen MOT-ohjelma kertoi, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.

Niikko on kertonut maksaneensa lainan pois ja toimittaneensa siitä tositteen vaalirahoitusvalvonnalle.

SK:n mukaan Suojelupoliisi oli kiinnittänyt Niikon Kiina-yhteyksiin huomiota sen jälkeen, kun Niikko nousi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi kesällä 2019.

Menot