fbpx
Kolumnit Uutiset

Niin paljon minä sitten tiedän

Eduskunnan kyselytunteja tv:stä seuratessa on välillä tuntunut, että parlamentaarinen puheenparsikin lähestyy somemölinää. Emmekö enää osaa puhua vakavistakaan asioista kuin mesoamalla ja ilkeilemällä?

Otin testikohteeksi aran mutta kuuman aiheen. Eduskunta kävi viime torstaina lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan kätilöille ja lääkäreille oikeutta kieltäytyä aborttien tekemisestä.

Luin eduskunnan pöytäkirjasta kaikki liki sata puheenvuoroa. Yllätyin. Keskustelu oli asiallista, eteenpäin vievää ja erimieliset huomioon ottavaa.

Toki keskustelu eduskunnassa on puhemies-moderaattorin näpeissä, mutta kyllä taitava kielenkäyttäjä osaa ajan ja tilan salliessa olla myös pirullisen ilkeä. Mutta nyt, kun puhuja ei hyväksynyt toisen näkemyksiä, ei kuulunut edes verhottua persoonaan purevaa kaunaa.

Jos oltiin eri mieltä, kerrottiin selvästi asiaperuste. Kitkerin ilmaisu taisi olla “Nyt en oikein ymmärrä edustajan käsitystä.”

Jaahas, sieltä putkahti Twitteriin lukijan parahdus: “Mutta somessahan vellovatkin tunteet, toisin kuin eduskunnassa!”

Pöytäkirjan luettuani rohkenen olla eri mieltä. Ainakin tällaisessa omantunnon kysymyksessä keskustelua käydään ja päätöksiäkin tehdään taatusti yhtä lailla tunteen kuin tiedon varassa. Sanat huoli, toivo ja usko (ei-kristillisessäkin merkityksessä) vilahtelivat puheissa tämän tästä.

Moni muotoilu olisi somessa ollut suora syöttö vastapuolen lapaan. Täysistunnossa kukaan ei irvaillut esimerkiksi aloitteen toisen vireillepanijan, kansanedustaja Sari Tanuksen (kd.) lauseelle: “Minä, voisiko sanoa opiskeluaikana kaiken nähnyt ja kokenut gynekologi…”

Parlamenttipuheesta oli ilahduttavaa löytää piirteitä, jotka ovat tuiki harvinaisia somesodassa.

Tyynnyteltiin: “Kannattaa mielestäni ottaa iisisti.” (Eva Biaudet, r.). Kehuttiin toisia: “Kuten täällä on jo hyvistä puheenvuoroista käynyt ilmi…” (Jaana Pelkonen, kok.). Otettiin selvää: “Minä tarkistin asian ihmisoikeustuomioistuimen tuomiosta.” (Anna Kontula, vas.)

Kunpa somessa uhoilun sijasta useammin tehtäisiin kuten Teuvo Hakkarainen (ps.) istuntosalissa. Hän tunnusti vajavaisuutensa: “Tämä kätilöhomma – minä en ole perillä koko asiasta. Sen ymmärrän, että minulla ei ole synnytystuskia ollut eikä tule todennäköisesti. Niin paljon minä sitten tiedän.”

Menot