Uutiset

Niina Reinman nauttii kirjallisesta autoilusta

Nuori nainen kirjastoauton ratissa on sen verran harvinainen näky, että Hattulan koululaiset ovat kutsuneet Niina Reinmania kirjaston sedäksi.

– Ja minua opettanut miespuolinen sijainen taas oli kirjaston täti, Reinman nauraa.

Hän on perehtynyt Hattulan karttaan ja kirjastoauton pysäkkeihin nyt kuukauden ajan. Teiden mutkat ja montut ovat tulleet tutuiksi, vaikka kaikki nimet eivät vielä olekaan jääneet mieleen.

– Olen kotiutunut todella hyvin. En vaihtaisi tätä hommaa mihinkään, nyt löytyi se, mitä olen aina etsinyt, hän hehkuttaa.

Kirjastoautonkuljettajan täytyy viihtyä ison auton ratin takana. Reinmanin mukaan työssä pitää myös olla sosiaalinen, mutta samalla täytyy sietää yksinoloa.

– Esimerkiksi alkuviikolla yhtenä päivänä kolmella peräkkäisellä pysäkillä ei ollut ketään. Se oli jo aika tylsää.

Hattulassa ahkeria lainaajia

Reinman on ehtinyt kokeilla muutamaa muutakin työtä. Hän on suorittanut lukion kanssa samaan aikaan elektroniikka-asentajan tutkinnon ja on sen jälkeen hankkinut linja-autokortin. Ensi vuoden alussa hän aikoo aloittaa kirjastovirkailijan oppisopimuskoulutuksen.

– Tähän työhön ei vaadita kirjastoalan koulutusta, mutta se kiinnostaa itseäni kuitenkin.

Kirjastoautoa Reinman on ajanut aiemmin jonkin aikaa Heinolassa ja Nummi-Pusulassa. Hän on iloinen siitä, että Hattulassa kirjastoautoa käytetään paljon ahkerammin kuin edellisessä paikassa.

– Täällä lainamäärä voi olla päivässä sadasta pariinsataan, kun Nummi-Pusulassa niitä kertyi kuukaudessa noin 500, hän vertailee.

Hattulassa kirjastoauto kiertelee paitsi sivukylillä myös Parolan tuntumassa.

– Se ihmetytti vähän aluksi, kun kirjasto on niin lähellä. Mutta kyllä niilläkin pysäkeillä on ollut kävijöitä.

Hartiajumppa kaupanpäällisiksi

Ylivoimaisesti suosituimpia ovat koulukäynnit, joita on kolmena päivänä viikossa. Hurttalan koululla Reinmanin apuna autossa on kirjastovirkailija, sillä kävijöitä on paljon. Muualla kuljettajan on pärjättävä yksin.

– Useimmiten se riittää, mutta koulupysäkeillä on välillä aikamoiset jonot.

Niina Reinman haki Hattulan kirjastoauton kuljettajaksi, sillä työ on vakituinen ja kokopäiväinen. Auto on liikenteessä joka arkipäivä ja Reinman huolehtii kirjastoauton kokoelmasta. Myös hartiajumppa kuuluu luontoisetuihin, sillä tarvittaessa kuljettaja pesee auton Juteinitalon pihassa.

– Auto on sen verran korkea, että siinä saa kurkotella letkun ja harjan kanssa.

Reinman on lähes ensi töikseen perustanut Hattulan kirjastoautolle myös omat facebook-sivut. Ne löytyvät osoitteesta www.facebook.com/hattulankirjastoauto.

Hattulan kirjastoautossa on noin 4 000 lainattavaa kirjaa ja lisäksi äänikirjoja, dvd-elokuvia ja lehtiä. Autoon tilataan aineistoa omat kappaleet.

Reinman kertoo, että hattulalaiset lainaavat paljon romanttista kirjallisuutta, kuten Raija Orasen ja Cathy Kellyn kirjoja. Koululaiset tyhjentävät hyllyt hevoskirjoista ja Manga-sarjakuvista. (HäSa)