Uutiset

Niinistö hävisi - mitä tapahtuu pahvi-Sauleille?

Niinistön vaalikampanjan nuorisovastaava Janne Pesonen, kuinka monta pahvi-Sauli lähti maailmalle?

– Alunperin suunniteltiin 30:a, mutta päädyttiin 130:een. Täytyy sanoa, että käyttöaste oli mielettömän korkea. Laskeskelin, että lokakuulta saakka noin 600 erinäköistä tapahtumaa on ollut, plus mitä porukka on oma-aloitteisesti raahannut pahvi-Saulia eri paikkoihin.

Eikö pahvi-Sauleja kadonnut parempiin hoteisiin matkan varrella lainkaan?

– On varmasti kadonnut. Nettihuutokaupoissa niitä on tällä hetkellä myytävänä. En tiedä kuinka ne on sinne päätyneet, me emme ole organisoineet mitään huutokauppaa ja tuskin tullaan organisoimaankaan. Siitä 130:stä meidän organisaation hallussa on tällä hetkellä 30-40. Ja iso osa on mennyt ikään kuin käyttökelvottomiksikin. Baareissa varsinkin lievästi juopuneet ihmiset ovat ottaneet siitä tuhdimpaakin tukea, ja semmoinen viiden millin paksuinen pahvi ei loputtomia kestä.

Tiedätkö millaisia hintoja pahvi-Saulista on maksettu?

– En yhtään. Toistasataa euroa se oli viikonloppuna huuto.netissä. Mulle on henkilökohtaisesti tuhatta euroa tarjottu, mutta päätettiin ihan kategorisesti, että me ei kesken kampanjan niitä mihinkään myydä. Olen semmoiset ohjeet antanut meidän piirijärjestöille, että keksii niille jotakin järkevää käyttöä. Jos joku haluaa ostaa niin myyköön pois tai hoitakoon muuten jotenkin korrektisti jatkokäyttöön. Tämän korrektiuden olen jättänyt ihan heidän oman arviokykynsä valtaan.

Jos pahvikuvia myydään, kuka pitää rahat?

– Yksi hyvä kohde, jota olen ehdottanut, on kokoomuksen nuortenliiton piirijärjestöjen toiminnan tukeminen ja kehittäminen. Mutta jos joku haluaa tuhannen euroa siitä maksaa, niin sitten on tietenkin kohtuullista, että sillä kerätään kampanjakuluja, koska tuotantokustannukset on kuitenkin viime kädessä kampanjan kassasta maksettu.

Kaivetaanko pahvi-Saulit tai sama idea mahdollisesti jossain vaiheessa uudelleen esiin?

– Kaksitoista vuotta sitten Raimo Ilaskiven vaalikampanjassa oli muutama vastaava pahvi-Raimo, mutta ilmeisesti Raimo oli persoonana semmoinen, että pahvikuvahomma oli jonkinasteinen floppi. Silloin ihmiset vannoi, ettei koskaan enää. Mutta niinpähän vaan kuitenkin päätettiin toisin ja tämä oli toimiva juttu. En usko, että itse lähdetään itseämme kopioimaan tulevissa vaaleissa, mutta olen kohtuullisen varma, että joku kilpailija koittaa jotain vastaavan tyyppistä.

Oletko kuullut hyviä pahvi-Sauli tarinoita?

– Erityisesti huoltoasemien pihoilla se on niittänyt mainetta yllättävyydellään.

Pahvi-Sauli on jätetty autoon, koska liika kahvi ja tupakka ei ole kellekään hyväksi. Auton ohi kulkeneet ihmiset ovat kokeneet spontaaneja säikähdysreaktioita, jotka ovat johtaneet spontaaneihin ihastusreaktioihin. Tätä on tapahtunut kautta maan.

Levisivätkö pahvi-Saulit läpi koko Suomen?

– Pohjoisin paikka taisi olla Levi, lännessä Vaasa, idässä Joensuu. Melkein joka kolkasta pahvi-Sauli tänä päivänä löytyy.

Ahvenanmaalle ei tainnut seilata yhtään?

– Ahvenanmaalla kävi kyllä.

Ehkä jokunen kappale olisi kannattanut myös jättää sinne?

– Ehkä, ehkä… (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic