Uutiset

Niinistö nousee, Vanhanen alamäessä

Hämeenlinna 27.9.2005

Helsingin Sanomien tuoreen HS-Gallupin perusteella presidentinvaalien asetelmissa yksi on ylitse muiden. Mikäli vaalit järjestettäisiin nyt, Tarja Halonen imuroisi äänistä 58 prosenttia ja tulisi näin valituksi toiselle virkaudelleen vaalien ensimmäisellä kierroksella. Halosen korkealle mitattu suosio HS-Gallupissa ei yllätä ketään, koska hän on ollut kaiken aikaa vaalien paalupaikalla.

Ehdokkaat ovat kuitenkin olleet vasta pienessä liikkeessä. Vaalitaistelun alku ja sitä seuraava vauhdin kiihtyminen ovat edessäpäin. Toki Halosen suosio voi kestää vaaleihin asti, mutta perusteltua on myös odottaa kilpailun kiristyvän ja tämän syövän hänen ylivoimaansa. Varmaa voittajaa ei voi olla – ja käsitteenä se istuu huonosti kansanvaltaan.

HS-Gallup todistaa kokoomuksen Sauli Niinistön noususta. Kesäkuussa hänen kannatuksensa oli 17 ja syyskuussa 20 prosenttia. Sekä ehdokas itse että kokoomus voivat olla mittauksen tulokseen tyytyväisiä, sillä Niinistön vaalikone on vasta käynnistymässä.

Kokoomuksen kannattajat saivat Niinistöstä mieleisen ehdokkaan. Tästä kertoo yksin se, että puolueen kannattajista ainoastaan 18 prosenttia äänestäisi ensimmäisellä kierroksella Halosta. Oman puolueen kannattajien tuki on korvaamattoman tärkeää kaikille ehdokkaille.

Niinistö on myötätuulessa, sen sijaan keskustan Matti Vanhanen on menettänyt kannatustaan. Kesäkuussa hänen suosiokseen mitattiin 21 prosenttia, syyskuussa HS-Gallup näytti hänen kannatuksekseen 17 prosenttia. Neljän prosenttiyksikön lasku muutamassa kuukaudessa antaa keskustajohdolle paljon ajattelemisen aihetta. Erityisen kummallista on Halosen suosio: keskustan kannattajista 30 prosenttia äänestäisi Halosta vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Vanhasen asema ei ole kadehdittava. On kaikkea muuta kuin rohkaisevaa huomata, että kannatus on hiipumassa juuri silloin, kun sen pitäisi olla edes hienoisessa nousussa. Jos Niinistö rynnii Vanhaselta karkuun, mielipidemittaukset voivat muovata presidentinvaaleista kahden pääehdokkaan, Halosen ja Niinistön, kaksinkamppailua.

Vähintään kakkostila on Vanhaselle tärkeä päämäärä. Hänen asemaansa pääministerinä tappio Niinistölle ei söisi, silti nykyajan politiikassa häviäjän leima olisi urallaan eteenpäin pyrkivälle poliitikolle kiistatta rasite. Vanhasen tehtävä on johtaa puoluejohtajana keskusta vaalivoittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa, mitä tehtävää penkin alle menneet presidentinvaalit eivät missään mielessä helpottaisi.

Presidentinvaaleissa on aivan ilmeisesti loppuun asti kolme ehdokasta ylitse muiden. HS-Gallup sai vihreiden Heidi Hautalan kannatukseksi kaksi prosenttia, Henrik Lax, Bjarne Kallis ja Timo Soini kuittasivat äänikakusta kukin prosentin osuuden. Vihreistä on äänestämässä Halosta peräti 71 prosenttia jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Mikä idea vihreillä oli lähteä vaaleihin omalla ehdokkaalla?

Vanhasen asema ei ole kadehdittava.

Päivän lehti

7.8.2020