Uutiset

Niinistö on nimi ylitse muiden

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, Sauli Niinistö valittaisiin ylivoimaisesti jo ensimmäisellä kierroksella. Taloustutkimuksen heinäkuussa teettämän tutkimuksen mukaan Niinistö saisi ensimmäisellä kerroksella 60 prosenttia ja seuraavaksi suosituin Timo Soini vain 11 prosenttia äänistä.

Pitää kuitenkin muistaa, ettei presidenttipelissä ole vielä otettu edes alkulämpöä. Eikä osanottajatkaan ole selvillä. Vain Pekka Haaviston vihreät on nimennyt viralliseksi ehdokkaaksi.

Niinistö on ilmoittanut halustaan tavoitella kokoomuksen presidenttiehdokkuutta. Virallinen, joskin muodollinen, päännyökkäys puolueelta vielä puuttuu.

Demarien ehdokkaaksi on vahvimpana nimenä esitelty Eero Heinäluomaa ja keskustassa Olli Rehniä. Demarien ehdokkaaksi on toki nostettu muitakin nimiä, kuten Lasse Lehtinen ja Erkki Liikanen. Soini on perussuomalaisten ainoa mahdollinen ehdokas.

Kaikki merkittävät puolueet asettavat varmasti oman ehdokkaansa. Mukanaolo takaa laajan medianäkyvyyden ja vastaavasti oman ehdokkaan puute antaisi äänestäjille negatiivisen signaalin: puolue ei edes itse usko itseensä.

Niinistö on jo pitkään ollut ylivoimaisesti Suomen suosituin poliitikko. Hän on myös tehnyt taitavasti pesäeroa kokoomukseen ja peesannut talousnäkemyksissään muun muassa demareita.

Niinistö tietää, että kokoomuslaiset ovat joka tapauksessa hänen takanaan yksituumaisesti. Nyt pitää vielä hankkia kannatusta yli puoluerajojen.

Parhaiten se onnistuu juuri Niinistön omaksumalla tyylillä. Hänen tavassaan maalata taloudesta yleisestä valtavirrasta poikkeavia, tummempia sävyjä, on samaa kuin Mauno Koivistossa aikanaan.

Suosiokin on saman sorttista eli laajaa ja yli puoluerajojen menevää.

Suuri kysymys Niinistön kohdalla on se, kestääkö kannatus. Historiasta löytyy paljon esimerkkejä siitä, miten varhainen suosio ei kestä loppuun asti.

Eeva Kuuskosken suosi lopahti ylivoimaisen alun jälkeen, Elisabeth Rehnille kävi samalla tavalla. Nykyinen presidenttimme Tarja Halonen taas nousi Esko Ahon ohi viime metreillä, vaikka kannatus laahasi pitkään pohjamudissa.

Niinistön suosio on kuitenkin poikkeuksellinen. Hänen ylivoimaisuutensa voi vaikuttaa myös siihen, ettei esimerkiksi keskusta ja SDP saa halutuimpia ehdokkaita mukaan.

Valtakunnan ykkösviralla sinänsä on vielä vetoa. Suora kansanvaali antaa vahvan mandaatin ottaa kantaa. Ja vaikka nimitys- ja päätösvaltaa on enää vähän, löytyy arvovaltaa. Arvovalta taas riippuu paljon presidentin omasta toiminnasta. Hän voi julkisilla ulostuloillaan muokata yhteiskunnallista ilmapiiriä ja vaikuttaa välillisesti poliitikkojen tekemisiin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hänellä on myös päätösvaltaa, joskin linjaukset on tehtävä yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic