fbpx
Kolumnit Uutiset

Niinistö palautti presidentin arvovallan

Länsimaissa ei ole totuttu siihen, että valtionpäämies nauttii yli 70 prosentin kansansuosiota. Puhutaan pohjoiskoreamaisista luvuista.

Presidentti Sauli Niinistön kohdalla nuo lukemat ovat totta. Viimeksi tehdyssä gallupissa 72 prosenttia ilmoitti äänestävänsä häntä, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Istuvalla presidentillä on toki aina etulyöntiasema haastajiinsa nähden. Kun kampanjointi alkaa ja mitä lähemmäs vaaleja mennään, sen enemmän luvut tasoittuvat.

Huima suosio tässä vaiheessa enteilee kuitenkin sitä, että Niinistöllä on kaikki mahdollisuudet tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella.

Miksi sitten Niinistö nauttii suosiota yli puoluerajojen?

Syistä on monia. Muutokset maailmanpolitiikassa pelaavat istuvan presidentin pussiin. Venäjän uhka ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin turvallisuuspoliittiset linjaukset ovat tuoneet presidentille kuuluvat asiat agendalle ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.

Näissä asioissa Niinistö on osannut hakea enemmän lääkärin kuin tuomarin roolia. Lisäksi hän on luonut toimivat suhteet Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa äärimmäisen vaikeassa tilanteessa.

EU:n linjaukset kun asettavat esimerkiksi kauppapoliittisille neuvotteluille tiukat raamit.

Myös Naantalin Kesärannassa pidetyt ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan painottuvat kokoukset ovat olleet Niinistöltä tavattoman onnistuneita.

Niinistö on erilainen presidentti kuin hänen edeltäjänsä. Martti Ahtisaari jalkautti presidentti-instituution kansan pariin maakuntamatkoillaan.

Instituution yltä katosi tietynlainen glamour ja arvovalta, joita edeltäjällä Mauno Koivistolla oli puhumattakaan Urho Kekkosesta. Tarja Halosen maanläheisyys riisui niin ikään instituution arvovaltaa.

Omaan kieltään kertoo se, että Ahtisaaren ja Halosen kausilla puhuttiin paljon siitä, miten presidentti on lähinnä edustuksellinen toimija.

Ahtisaari ja Halonen olivat oman aikansa presidenttejä. Heidän maanläheisyyttään ehkä tarvittiin parlamentarismin korostamiseen presidenttikeskeisyyden jälkeen.

Nyt ei kukaan puhu Niinistön valtaoikeuksien vähäisyydestä.

Hän on palauttanut presidentille sen arvovallan, jota kansa arvostaa ja jolla maata voidaan kärjistyneessä maailmantilanteessa onnistuneesti johtaa.

Menot