Uutiset

Niinistö sotkee hallituksen kuvioita

Euroopan investointipankin pääjohtaja Sauli Niinistö ilmoittaa vakavasti harkitsevansa EU-komissaarin tehtävää, jos hänelle tällainen tilaisuus aukenee. Ennen Niinistön pohdintaa sekä kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä että Seinäjoen puoluekokouksessa tämän seuraajaksi valittu Jyrki Katainen olivat tarjonneet häntä komissaariksi.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus varmasti toivoi, että Itälä ja Katainen olisivat asialla aivan omin päin. Näin saattoi olla, mutta joka tapauksessa Sauli Niinistö innostui EU-tehtävästä. Ehkä hän peräti ärsyyntyi, sopivasti EU-vaaleja ennen, tavasta, jolla Suomen hallitus on viemässä yksin Lipposta EU:n kuumaan ytimeen. Hallituksen rauha häiriintyi, sillä nyt Sauli Niinistö on kokoomuksen virallinen ehdokas EU-komissaariksi.

Vanhanen kieltäytyy ottamasta kantaa Niinistön ehdokkuuteen. Syyksi vaikenemiselle Vanhanen sanoo sen, että jossittelu heikentäisi Paavo Lipposen mahdollisuuksia nousta EU-komission puheenjohtajaksi. Toisin sanoen Suomen hallitus ajaa edelleen koko voimalla pelkästään Paavo Lipposta EU:n tärkeimmälle paikalle.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei kuitenkaan malttanut pysyä komissaarikeskustelussa tiukasti pääministerin linjalla. Oulussa esiintyneen Tuomiojan mielestä Suomessa on monta hyvää komissaariehdokasta, mutta hänen mukaansa hallitus tuskin ryhtyy esittämään komissaariksi opposition edustajaa. Tuomiojan lausunnon jälkeen on aiheellista kysyä, onko itse asiassa myös pääministeri Vanhanen asiasta samaa mieltä. Onko Lipposen tukemisen jälkeen seuraavaksi tärkeintä peräti eristää oppositiopuolue kokoomuksen ehdokas pois EU:n komissaaripelistä? Näinkö hallitus ajaisi maan etua?

Hallituksen tuki Lipposelle on ymmärrettävää, mutta ei hallituksen pitäisi sentään kääntää selkäänsä Sauli Niinistöllekään. Hyvässä lykyssä Niinistöllä on mahdollisuus nousta ainakin talouskomissaariksi aivan kuten Ville Itälä jo noin viikko sitten painotti. Onko Vanhasen hallituksella varaa, ja lopulta henkistä kanttia, vastustaa Niinistön valintaa?

Paavo Lipponen on kiistatta ansioitunut eurooppalainen valtiomies jopa EU-komission puheenjohtajaksi. Hänen valintansa tielle on nousemassa kuitenkin se tyly tosiasia, että konservatiiveistä on tulossa vaalien jälkeenkin EU-parlamentin suurin poliittinen ryhmä. Suomalainen sosiaalidemokraatti voi nousta voittajaksi vain, jos eri maiden konservatiivit keskittyvät riitelemään keskenään. Demari voisi olla puheenjohtajavalinnan kiistat laukaiseva kompromissiehdokas.

Mitään perusteita ei ole vähätellä Niinistönkään ansioita. Entinen kokoomusjohtaja, kansanedustaja ja valtiovarainministeri olisi takuuvarma valinta talouskomissaariksi. Samaan hengenvetoon on todettava, että Niinistö on mitat täyttävä ehdokas myös EU-komission puheenjohtajaksi. Keskustalla ei ole esittää komissaariksi Lipposen ja Niinistön veroista ehdokasta.