fbpx
Uutiset

Niinistö teki odotetun päätöksen

Ensi tammikuun presidentinvaalien ensimmäinen pääehdokas on tiedossa, mutta kahta muutakaan ei tarvitse kaukaa hakea. Vaalien kuvio alkaa olla selvillä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti torstaina, että Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö on lupautunut puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Niinistö itse puhkui tarmoa. Ei ole syytä epäillä, etteikö hän lähtisi odotetun päätöksensä jälkeen kamppailuun tosissaan. Ainakaan hän ei lähde ehdokkaaksi harkitsematta: olihan kerta jo toinen.

Kokoomus otti hienoisen etulyöntiaseman verrattuna demareihin ja keskustaan, joiden molempien presidenttiehdokkaat ovat käytännössä tiedossa, mutta niin presidentti Tarja Halonen kuin pääministeri Matti Vanhanenkaan eivät ole vielä sanoneet asiasta muodollisesti viimeistä sanaansa.

Seuraavaksi ehdokkuudestaan ilmoittaa Vanhanen kolmen viikon päästä keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Riihimäellä.

SDP:n aikataulun mukaan Halosen ilmoituksen takaraja on elokuun loppu.

Mielipidemittausten perusteella ylivoimaisena ennakkosuosikkina pidetty Tarja Halonen ei myöntänyt eikä kieltänyt ehdokkuuttaan maakuntamatkallaan Hämeenlinnassa.

Halosen arvio Niinistöstä on melkein mairitteleva: “pätevä ja sopiva”. Samalla linjalla oli torstaina Matti Vanhanen, jonka mielestä Niinistö “täyttää presidenttiyden mitat”.

Keskinäiset kehut jäävät omaan arvoonsa. Kansa päättää vajaan vuoden päästä kuka on paras.

Sauli Niinistö on europankkiirina tehnyt pesäeron päivänpolitiikkaan, mikä on hänelle eduksi. Niinistön kokemusta ja pätevyyttä asettaa tuskin kukaan kyseenalaiseksi.

Suorassa kansanvaalissa Sauli Niinistön pitää kuitenkin tavoittaa sekä kokoomuslaisesti ajattelevat että suuri joukko muita suomalaisia.

Tuoreen Suomen Gallupin mielipidekyselyn mukaan Sauli Niinistö on tavoittamassa Matti Vanhasta. Molempien gallup-prosentit, Niinistön 15 ja Vanhasen 18, jäävät rajusti jälkeen Tarja Halosen 53:sta.

Löytyykö kokoomuksesta taitoa ja malttia tehdä puolueen ehdokkaasta presidentti? Kokoomuksen ehdokas jos kuka voi kaatua omaan puolueeseensa.

Puheenjohtaja Jyrki Kataiselle Niinistön ehdokkuus on komea sulka hattuun. Katainen sitoi itsensä ja arvovaltansa Niinistöön, mikä oli tietoinen riski. Sauli Niinistöhän olisi voinut myös kieltäytyä kunniasta.

Vastaus oli Kataisen ja kokoomuksen onneksi myönteinen toisin kuin edellisellä kerralla vuoden 2000 presidentinvaalien alla.

Tarja Halosen ja Esko Ahon kaksinkamppailuun huipentunut vaali oli kokoomuslaisittain täydellinen katastrofi. Pohjamudista puolue voi pelkästään parantaa.

Ensimmäinen ponnistus on saavuttaa edes osa siitä huimasta kansansuosiosta, joka mitattiin Sauli Niinistölle vuoden 1999 syksyllä.

Ei ole sattumaa, että kokoomus ja keskusta ovat kaavailleet yhteistyötä silmälläpitäen presidentinvaalien toista kierrosta. Silloin on joka tapauksessa voimia yhdistettävä.

Menot