Uutiset

Niinistö valitsi hyökkäyksen

Enemmän kuin kaksi Tarja Halosen kiihkokannattajaa oli tukehtua keskiviikkona aamukahviinsa. ”Työväen presidentti”, julistaa Sauli Niinistön vaali-ilmoitus päivän sanomalehdissä.

Porvariehdokas työväen presidentiksi! Niinistöhän istuu Haloselle varatulle tuolille…

Heti aamusta järkyttyneiden arvio on aivan oikea. Niinistön kampanjapäällikkö Harri Jaskari kertoo torstain Helsingin Sanomissa, että ilmoituksen tarkoitus oli ajaa suoraan ”Halosen tontille”.

Ei jäänyt tarkoitukseksi. Sen todistaa vain kahdesta tavallisesta sanasta paistunut meteli.

Tuleva (?) työväen presidentti haki vielä ohjelmalleen tukea vasemmistoliiton kansanedustajalta Outi Ojalalta, joka korosti kesällä ilmestyneessä kirjassaan vahvan valtiontalouden olevan köyhän ystävä.

Ojalan sanoma pitää pilkulleen paikkansa, sen todistaa historia. Vahva valtiontalous on kuitenkin jyvitetty politiikan puheissa ja teoissa porvareiden jutuksi, joten Ojala lainasi kirjassaan vallan väärän poliittisen leirin oppeja – ja antoi samalla nappisyötön Niinistölle.

Tampereen yliopiston vt. professori Erkki Karvonen arvioi Niinistön kampanja-asetta keskiviikon Hämeen Sanomien haastattelussa. Karvonen, joka kuulemma on perehtynyt imagotutkimukseen, näkee Niinistön kamppailevan presidentinvaaleissa huumorilla.

Arvio on surkea, paitsi jos se on tamperelaista yliopistohuumoria.

Niinistön ase ei takuulla ole huumori vaan hyökkäys, julmetun röyhkeä hyökkäys. Tästä kielii yksin se, että ilmoitus julkaistiin myös Uutispäivä Demarissa.

Ja hyökkäyslinjalla on, aivan kuten Harri Jaskari todistaa, istuva presidentti Tarja Halonen.

Niinistön ja hänen kampanjanvetäjänsä ratkaisussa on lopulta vähän yllättävää. Kaiken aikaa on ollut tiedossa, että Niinistö käyttää kaiken mahdollisen pelitilan oppositiopuolueen presidenttiehdokkaana.

Työväen presidentti. Kutkuttavan ravisteleva veto, onpa sitten Niinistöstä mitä mieltä tahansa.

Tuskin kukaan hänen kampanjansa vetäjistä kehtaa silti väittää, etteikö Halosestakin olisi työväen presidentiksi. Kyllä työväellä voi vapaassa maassa olla kaksikin presidenttiehdokasta.

Niinistön siirto ärsyttää kovasti demareita, vaikka SDP yrittää puheenjohtajansa Eero Heinäluoman johdolla panna leikiksi koko ajatuksen kokoomuslaisesta työväen presidentistä.

Niinistön iskun kohteena ei kuitenkaan ole yksin Halonen. Kahden sanan tikari osuu pahasti keskustan Matti Vanhaseen. Vaikka kokoomus ja keskusta puhuivat joskus jotain presidentinvaalien yhteistyöstä, on käynnissä myös kahden porvariehdokkaan keskeinen kilpailu.

Jos Halonen ja Niinistö ovat työväen ehdokkaita, kenen presidentiksi pyrkii Vanhanen?

Niinistön räväkän iskulauseen jälkeen vastaus ”kansan presidentiksi” olisi kuin kylmää laihaa kauravelliä. Ei riitä, ei sitten millään…

Vanhasen toimistolle kävi kerta laakista selväksi, ettei Niinistö ole ehdokkaana samaan tapaan mukava mies kuin pääministeri Vanhanen.

Päivän lehti

20.1.2020