Uutiset

Niinistön suosio poikkeuksellista

Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön suosiota voidaan pitää poikkeuksellisena. Yleensähän käy niin, että ykkössuosikin kannatus alkaa laskea, kun kilpailijoita ilmaantuu kehiin.

Niinistön kohdalla näyttää käyneen päinvastoin. Muun muassa Ilta-Sanomien kysely paljasti, että Niinistön suosio on kasvanut muutamassa viikossa kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Muutos on merkittävä.

Vaaleihin on toki aikaa kolme ja puoli kuukautta. Niinistön tämän hetken lukemat eivät suinkaan merkitse sitä, että hän voi nyt ottaa rennosti ja vain varmistella johtoasemaansa.

Pitää näet muistaa, etteivät kampanjat ole ainakaan virallisesti edes alkaneet.

Niinistön suosion salaisuudesta käydään tiiviisti pohdintoja. Jotkut näkevät syyksi karismaattisuuden.

Toki ulkoinen olemus on henkilövaaleissa merkittävä, joskaan ei ratkaiseva. Istuvaa presidenttiä Tarja Halosta ei voi luonnehtia kovin karismaattiseksi ja joukkoja hurmaavaksi persoonaksi. Vähän sama oli tilanne Halosen edeltäjän Martti Ahtisaaren kohdalla.

Kuitenkin he nauttivat valtavaa kansansuosiota. Asioiden hallinta ja persoonallinen sekä vakuuttava tapa esiintyä ovat molempien menestyksen taustalla.

Niinistöllä on asiaosaamisen lisäksi kyky elää vahvasti ajassa ja painottaa puheitaan sen mukaan. Hän kykenee myös tuomaan keskusteluun uusia näkökulmia, jotka eivät rajaa kannattajakuntaa, vaan pikemminkin laventavat hänen poliittisia rajojaan.

Niinistö karttaa nyt kaikkia sellaisia kannanottoja, jotka jakavat äänestäjäkuntaa. Mies on vahingosta viisastunut. Viime vaaleissa Nato-kortin varomaton heiluttelu saattoi viedä kärkipaikan.

Nykyisessä ehdokasasetelmassa on käynyt ainakin toistaiseksi niin, ettei sen paremmin Paavo Lipponen (sd,), Paavo Väyrynen (kesk.) kuin Timo Soini (ps.) ole lähtenyt haastamaan suoraan Niinistöä.

Kolmikko kisailee lähinnä siitä, kuka heistä pääsee Niinistön kanssa toiselle kierrokselle. Ainakin toistaiseksi Lipponen, Väyrynen ja Soini ovat aika lailla samalla viivalla. Suosiolukujen erot mahtuvat virhemarginaalin sisään.

Erikoista on sekin, että jokaisen edellä mainitun ehdokkaan puolueen kannattajista merkittävä osa äänestäisi Niinistöä. Persussuomalaistenkin äänestäjien keskuudessa Niinistö on jopa Soinia suositumpi.

Lipposen suosion päälle käyvät EU-kannanotot. Lipponen liputtaa tiivistyvän EU:n puolesta ja suhtautuu ylimalkaisesti euroalueen rahoituskriisiin. Hän puhuu siihen tyylin, että se on nyt vaan hoidettava.

Kansalaisten keskuudessa EU:n suosio raapii pohjamutia ja äänestäjille on yhä vaikeampi selittää, miksi Suomen vastuiden merkittävä kasvattaminen on suomalaisten etu.

Kriisistä hyötyvät EU-kriitikot Soini ja Väyrynen. Se ei kuitenkaan riitä, koska omilla tiukoilla kannanotoillaan he rajaavat liikaa äänestäjiä.