Uutiset

Niittokoneet urakoivat teiden varsilla

Kaupunki niittää tienpientareiden heinikoita pian täydellä kalustolla. Katukunnossapitomestari Aleksi Koivuniemen mukaan ensimmäiset niitot tehtiin jo keväällä.

Rankat sateet ovat välillä katkaisseet työtä, mutta kiireisimpänä aikana Hämeenlinnan alueella on käytössä yhteensä seitsemän niittokonetta. Hauholla, Lammilla sekä Kalvolassa on kaikissa omansa, Rengossa puolestaan käy niittokone Hämeenlinnan keskustasta.

Niittotöitä on tehty jo Hämeenlinnaan liitetyissä kunnissa sekä kaupungin itäpuolella. Nyt niittokone jatkaa työtään kaupungin länsipuolella.

-Urakkaa on tehty vähän ympäriämpäri, koneet kulkevat järjestyksessä eteenpäin, Koivuniemi sanoo.

Vaarallisimmat paikat niitetään kaksi kertaa kesässä. Esimerkiksi koulujen edustat siistitään uudelleen juuri ennen koulujen alkua.

-Pahimpia paikkoja ovat esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ympäristöt. Autoilija ei välttämättä näe pieniä lapsia puskien takaa. Näkyvyyden takaaminen on mielestäni niittämisen tärkein syy, Koivuniemi sanoo.

Luonnonkedot saavat kukkia

Suurin osa tienvarsista kasvaa lähes pelkkää heinää, mutta Hämeenlinnan alueella on myös pientareita, joilla voi ihastella ketokukkia. Puistopuutarhuri Jouko Keskimaan mukaan Hämeenlinnan tienvarsien luonnonkedot on kartoitettu reilut viisi vuotta sitten.

-Ei niitä valitettavasti kovin monia ole. Kukat ovat levinneet teiden varsille itsestään, luonnonketoja ei ole tehty sinne, Keskimaa kertoo.

Luonnonketojen säästämisessä tärkeintä on niiton ajankohta. Niittotyöt aloitetaan vasta, kun kukat ovat kukkineet ja siemenet kehittyneet. Näin tielläliikkujat saavat nauttia ketokukista seuraavinakin kesinä.

Keskimaan mukaan esimerkiksi Luolajantien varressa kasvaa jonkin verran ketokukkia.

-Tienvarsien luonnonkedoilta löytyy ainakin kellokasveja eli kissankelloa ja ukonkelloa sekä masmaloa esimerkiksi koirakoiluun johtavassa mäessä. Myös Poltinahontien ja osittain Ahvenistontienkin pientareet kukkivat keltaisina, Keskimaa sanoo. (HäSa)