Uutiset

Niittyvillan talo odottaa yhä omaa tonttia

Samaan kortteliin sovitellaan tilaa Hallituskadulta siirrettävälle talolle.
Niittyvillan idyllinen talo saattaa tulla myyntiin, muttei ennen kuin alueen tonttijako saadaan ajan tasalle.
-Palanderin talon alapuolella on pläntti, jolta puuttuvat tontinrajat ainakin osittain. Ei taloa oikein voi lähteä myymään ennen kuin tietää, kuinka suuri tontti siihen kuuluu ja onko esimerkiksi mahdollisuus rakentaa vielä talousrakennus, Linnan tilapalvelujen kiinteistökehityspäällikkö Antero Aho sanoo.
Ahon mukaan kirjaston korttelissa on kaava, joka mahdollistaa niin asumisen, liiketoiminnan kuin julkiset palvelutkin.
-Niittyvillan talo on suojeltu kaavalla kuten muutkin korttelin vanhat rakennukset. Ulkoasua ei saa muuttaa.
Linnan tilapalvelujen intressissä on, että alueen tonttijako saataisiin mahdollisimman nopeasti kuntoon.
-Jotta saisimme Niittyvillan myyntiin. Korttelin muu maankäyttö kuuluu kaavoituspuolen suunniteltavaksi, eikä ole tilapalvelun toimialaa.
Niittyvilla on ollut tyhjillään jo muutaman vuoden ja tilapalveluissa on odoteltu mahdollisuutta realisoida talo. Toimitusjohtaja Raili Salminen kertoi jo viime kesänä, että puhelin soi vilkkaasti aina, kun talosta on juttua lehdessä.
Kukapa ei haluaisi asuntoa vanhasta puutalosta keskeltä kaupunkia järven rannalta.

Arkkitehtipula hidastaa

Kun tonttijakoa täsmennetään kirjaston korttelissa, yhtenä ideana on ollut, että Koulukadun varteen saataisiin tontti puutalolle, joka tällä hetkellä sijaitsee Hallituskadun loppupäässä.
Suunnitelmissa on ollut siirtää talo kokonaisuudessaan lavetilla uuteen paikkaan. Talon omistajan Kantakulma oy:n hallituksen puheenjohtaja Harri Pirttiniemi sanoo, että suunnitelman tiellä on vielä monta mutkaa.
Talon aiempi omistaja haki sille aikoinaan purkulupaa, joka ei myönnetty. Nykyomistajan tavoitteena on siirtää talo sopivampaan paikkaan. Siirto täydentäisi Linnankadun loppupään puutalokortteita.
Talolle on varattuna määräala kirjaston korttelissa, mutta tarkempi tonttijako on vielä tekemättä.
Tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäki maankäytön suunnittelusta kertoo, ettei asialle ole ehditty tehdä vielä mitään.
-?Koska meillä on täyttämättä useita vakansseja, joudumme ostamaan kaavoitusarkkitehdin palveluita. Tämä asia tulee hänen työpöydälleen.

Turuntie 1 montussa

Keskikaupungin toisella laidalla Turuntie 1:ssä sijaitsee Linnan tilapalvelujen kannalta ongelmallisempi kortteli, sillä Turuntien ja Kaivokadun kulmauksen puutaloa on huomattavasti hankalampaa realisoida kuin Niittyvillan taloa.
-Se on huonossa kunnossa ja suojeltu. Se on jo nyt montussa. Aikoinaan siinä sijaitsi Monttu-kuppilakin, Antero Aho mainitsee.
-Moottoritien katteen rakentuessa talo saattaa jäädä vielä alemmas uusittaviin katuihin nähden. On hankalaa löytää sille käyttöä. Tuskinpa kukaan ainakaan haluaa asua siinä.
Aho arvioi, että tontti olisi helppo myydä esimerkiksi kerrostalotontiksi, mutta se ei käy.
-Todennäköisesti katsomme, miten Turuntien sillan ja lähikatujen uusiminen vaikuttaa taloon. Vasta sen jälkeen pohditaan, mitä tämän kiinteistön kanssa voisi tehdä. Helppoahan se tietysti olisi, jos olisi repullinen rahaa. (HäSa)