Uutiset

Nikotiiniton vaihtoehtoloru

Tuu tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla? Tulin pitkin Turun tietä, hämäläisten härkätietä.

Tätä tuutulaulua ei enää suositella pikkuisille hyräiltäväksi. Äidinmaidonkin pitää olla ehdottomasti nikotiinivapaata. Suotavaa olisi myös, jos ja kun isä vielä tupakoi niin tehtäköön sen salaa lapselta.

Tupakka ja tupakoijat on otettu syyniin. Hintojen korotuksetkaan eivät pure, saati terveyspuheet. Pikku parannuksia on vuosien varrella tehty, joiden seurauksena savuttelijoita on ajettu ahtaammalle. Turvallisuus näkökohtiakin on viilattu suuntaan parempaan.

Savukkeen sammutusraidat ovat oiva tapa välttää polttamasta näppejään. Luvat pitää olla niin myydessä kuin ostaessakin. Ostajalla pitää ikää olla 18-vuotta.

Tätä voisi ehkäpä jalostaa siten, että joutuisi suorittamaan teoriakokeen tupakan vaaroista. Siitä selvittyään olisi vuorossa insinööri-imuttelu, jossa käytännön kokein selvitettäisiin mahdollinen tupruttelulupa.

Viiden vuoden välein olisi pakollinen puhallustesti, jolla osoitetaan heikentynyt kyky imu- ja puhallusrefleksi. Luvan peruutus myös mahdollinen.

Eduskunnan pohjattomassa pöytälaatikossa on odottamassa monia hyviä ideoita, etenkin tupakoitsijoiden tumppaamiseksi.

Ehkä ensi vaalikaudella otetaan esiin tupakointikielto autossa. Kännykkäkielto ei tunnu purevan, mutta savua ilman savuketta ei niin vaan hälvennetä.

Nuku nuku nurmilintu, väsy väsy västäräkki. Nuku kun minä nukutan, väsy kun minä väsytän. Tällainen on Väestöliiton suosittelema nikotiiniton vaihtoehtoloru tuleville tupakoimattomille.

Tumppi

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.6.2020