Uutiset

Nimi ei tuo turhia paineita

Vuodet vierivät sen verran vinhaa vauhtia, että autourheilussakin on vahvasti marssimassa esiin uusi sukupolvi. Yhtenä muiden nuorten kuljettajien joukossa tietään autourheilun saralla rakentaa nelinkertaisen rallin maailmanmestarin Juha Kankkusen poika Niko. Monen yllätykseksi Niko Kankkunen ottaa ensi askeleitaan moottoriurheilussa asvalttiradalla eikä rallissa.

– Kyllä minä ralliuralle tosissani tulevaisuudessa tähtään, mutta ensin on saatava ajokortti, selvittää syksyllä vasta 17 vuotta täyttävä Kankkunen.

Hän on ajanut autoa siitä saakka kun oppi kävelemään.

– Joo, ensimmäiset kerrat ratin takana istuin isän sylissä.

Vaikka Niko Kankkunen vielä hakeekin tuntumaa rata-autoiluun, nuorukainen on ajanut isänsä Levillä ylläpitämässä ajokoulussa jäällä huikean määrän kilometrejä. Ja omien sanojensa mukaan hän aikoo jatkossa hyödyntää nyt saamaansa asvalttikokemusta sitten tulevaisuudessa eteen tulevissa ralleissa.

– Aika paljon rallien erikoiskokeita ajetaan nyt ja tulevaisuudessa asvaltilla, joten ei tämä hukkaan mene, kokemusta ja oppia radalta hakemaan lähtevä Kankkunen muistuttaa.

Aivan noviisina Kankkunen ei radalle lähde. Takana ovat talvella Espanjassa ajetut testit ja suomessa Jurvan ja Alastaron kokeilut. Kankkusen takana toimii LMS-talli, jonka kautta 1600-kuutioinen 200 hevosvoimainen turboajokki on saatu käyttöön. Olipa tulossa olevan kauden saldo niin tai näin, suomenmestaria Niko Kankkusesta ei tällä kaudella vielä leivota. Kankkusen käyttämä turbo-ajokki kun kisaa yhteislähdöissä ilman turboa käyttävien ajokkien kanssa. Maanantaina Kankkunen otti ensimmäistä kertaa tuntumaa Ahveniston radan syheröihin.

– Hieno rata. Oikea kuljettajan rata korkeuseroineen, kiitteli Kankkunen ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen hikeä kuivaillessaan.

LMS-Motorsportin edustajan Antti Burin mukaan Kankkusen ajo näytti varsin mukavan näköiseltä, vaikka hienosäätöäkin on vielä edessä.

– Totta kai lähtöjä lähdetään edessä olevalla kaudella voittamaan, mutta tärkeintä on saada paljon ajotuntumaa ja kokemusta tulevaisuutta varten, toppuuttelee liioilta odotuksilta Niko Kankkunen.

Kysymykseen kuinka isä Juha suhtautuu jälkikasvunsa kilpailemiseen, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Isä on kannustanut alusta saakka ja häneltä olen saanut runsaasti hyviä neuvoja ajamiseen.

Niko Kankkunen nähtäneen ensimmäisessä ratakilpailussaan puolentoista viikon päästä Ahvenistolla.

Asiasanat

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic