fbpx
Uutiset

Niukasti tilaa riitelylle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) alusti hallituksen budjettineuvotteluja varoituksella. Hänen mukaansa Suomen on varauduttava huonoihin aikoihin. Urpilainen näkee, ettei varaa ole suuriin linjantarkistuksiin.

Hallituksen talouslinjasta päättäminen on nyt jos koskaan kaikkea muuta kuin helppoa. Tietä tasoittaa talvinen paketti, jota hallituspuolueet tukevat ainakin tällä hetkellä yksimielisesti.

Budjetin kokoamisessa onkin kysymys lähinnä siitä, että jo sovitusta pidetään kiinni ja samalla hallitus tekee talouspolitiikan hienosäätöä.

Riitelyyn on hyvin vähän tilaa. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselle on tärkeää omilla toimillaan vahvistaa luottamuksen ilmapiiriä.

Kun hallitus löysi sovinnon leikkauksista ja verojen korotuksesta, häämötti taivaanrannalle mahdollisuus eurooppalaisen talouskriisin päättymisestä. Tämä toivo on hautautunut.

Eurooppa on edelleen kovilla ja vahvasti laskuissa on sekin mahdollisuus, että ensi vuonna on edessä koko maanosaa koetteleva synkkä taantuma.

Kauniisti ilmaistuna mikään ei ainakaan viittaa vahvan kasvun kauden alkavan ensi vuonna.

Urpilaisen puheista huolimatta valtion ensi vuoden budjetin linjaa ei sanele huonoihin aikoihin varautuminen. Tästä kertoo yksin se, että valtion velka kasvaa ensi vuonna noin seitsemällä miljardilla eurolla.

Katse on suunnattu tiukasti kohti kotimarkkinoita. Kun vienti ei vedä ja tuo tuloja ollenkaan toivotulla tavalla, on tärkeää pitää kunniassa kotimaista kysyntää.

Muun muassa perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini perää hallitukselta elvyttävää, työllisyyttä ja yrittämistä tukevaa politiikkaa. Tästä lähtökohdasta Suomessa ollaan harvinaisen yksimielisiä.

Elvyttää pitäisi, varaa tähän on valitettavan vähän. Ja on toki selvää, että leikkaukset sekä verojen ja maksujen korotukset ovat kaikkea muuta kuin elvyttävää talouspolitiikkaa.

Hallitus tekee politiikkaa hyvin pienessä tilassa, jota leimaa vielä suuri epävarmuus tulevasta. Sietää erityisesti muistaa, että valtion tulojen ja menojen tasapainon takaa vain velkaraha.

Kataisen hallituksella ei ole tukevaa otetta talouteen. Ei voi olla, sillä keskeiset ratkaisut tehdään – tai jätetään tekemättä – maan rajojen ulkopuolella.

Kotimarkkinoiden voima on sittenkin hyvin rajallinen. Jos suomalaisten tuotteiden vienti rajusti vähenee, hallituksen edessä ovat uudet ja kovat ratkaisut. Tästä ei ole epäilystäkään.

Paljon puhuttujen rakenteellisten ratkaisujen esteenä eivät sen sijaan ole kuin tahto ja asenteet.

Talouden ahdingossa olisi tärkeää tehdä asioita nykyistä paremmin ja tehokkaammin siitäkin huolimatta, että muutos herättää aina kansalaisten keskuudessa vastustusta ja myös suoranaista pelkoa.

Menot