Uutiset

Nokia ei ole pikavene

Nokian taivas ei pääsiäisen alla kirkastunut, sillä jättiyhtiön tulos on suunnilleen se, minkä asiantuntijat olivat etukäteen laskeneet. He jopa hieman yllättyivät myönteisesti.

Vai olisiko Nokian kone käynyt sittenkin pelättyä huonommin? Joka tapauksessa sen älypuhelimien markkinaosuus painui alas tammi-maaliskuussa vuoden takaisesta 41 prosentista 26 prosenttiin.

Pudotus on huima, tuloksessa on nokialaisille runsaasti selitettävää. Kilpailijat pääsevät nyt kysymään, miten pieneksi osuus mahtaakaan kutistua.

Yritysmaailmassa sivuille vilkuilusta ei välttämättä ole hyötyä, silti Nokian on suorastaan pakko kumartaa Applen tulosta. Yhtiö takoi liikevoittoa huikeat 4,2 miljardia euroa ja vauhdissa on varsinkin puhelinten myynti.

Mustanpuhuvia pilviä Nokian ylle ei sentään ole kertynyt. Toivo elää, yhtiön vaikeudet ovat jatkuneet ja kaikkien tiedossa oli sen heikko tuloskunto. Paljon ei odotettu!

Keskeistä on muistaa Nokian olevan edelleen positiivista tulosta tekevä yhtiö. Liikevoitto kalpenee Applen rinnalla, 439 miljoonan euron tulosta ei kuitenkaan pidä väheksyä – ei varsinkaan siksi, että Nokia myöntää itsekin olevansa vaikeuksissa.

Nokian valtti on edelleen myös vakavaraisuus.

Siitä ei pääse kauniillakaan puheilla mihinkään, että vaarallisen monet Nokian mittarit näyttävät väärään suuntaan. Pelkästään markkinaosuuden menetykset ja yhtiön osakkeen arvon jyrkkä lasku kertovat tulevaisuuden uhkakuvista.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo joutui jättämään tehtävänsä viime vuoden syyskuussa ja hänen tilalleen Nokiaa johtamaan nousi kanadalainen Stephen Elop.

Elop on johtanut Nokiaa vasta muutaman kuukauden, tästä syystä on kohtuutonta odottaa, että yhtiön suunta olisi jo muuttunut. Ison yrityksen kurssin kääntäminen vie aina aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä – sekä työntekijöiltä että sijoittajilta.

Elop on kuitenkin kovassa paineessa. Kansainvälisessä bisneksessä isokenkäiset saavat mahdollisuuden, loputtomasti käännettä parempaan ei silti odoteta.

Elop hakee itselleen lisää aikaa tilittämällä jo nyt Nokian vaikeuksien jatkuvan. Selitykseksi hän tarjoaa myös Japanin luonnonkatastrofia, joka varmasti on vaikeuttanut komponenttien saantia.

Katseet kääntyvät Nokian ja Microsoftin paljon kohuttuun yhteistyöhön. Maltti on tässäkin asiassa valttia, sillä Nokian Windows-puhelin on markkinoilla yhtiön suunnitelmissa vuoden lopussa.

Aikatauluista on tullut Nokialle painajaisia. On mielenkiintoista nähdä, kuinka käy tässä projektissa. Yhtiöllä ei oikein olisi varaa kerta toisensa jälkeen kertoa, että puhelinuutuuden tulo kauppojen hyllylle siirtyy.

Nokian on panostettava tuotteisiin, samaan aikaan sen on leikattava kuluja ja vähennettävä henkilökuntaa. Suuntaa ei muuksi muuta se, ettei väkeä vähennetä tänä vuonna.

Menot